BalkansPress

Dobro došli!

U Mediteranskoj ulici u Budvi velika pukotina uznemirila stanare. Uzaludna upozorenja da ne treba graditi objekte veće od dva sprata.

Stanovnici Mediteranske ulice u Budvi, koja vodi od jadranske magistrale do starog budvanskog grada, već dva dana su u velikom strahu jer se na kolovozu pojavio rascep u dužini od preko 30 metara koji se stalno produbljuje i širi, zbog čega je komunalna policija zabranila saobraćaj.

 

Da se radi o ozbiljnom problemu, upozorio je gradonačelnik Budve Dragan Krapović, koji se obratio na više relevantnih adresa u Podgorici tražeći da se prvo ispita o čemu se radi a potom da se preduzmu mere zaštite.

- Ne želimo da plašimo građane, ali je očigledno da je situacija ozbiljna. Nadamo se da će stručnjaci Građevinskog fakulteta što pre ustanoviti o čemu je reč i predložili mere koje bi trebalo preduzeti - kazao je Krapović. - Brine to što se rascep širi i prenosi se na okolne trotoare.

Uz samu ulicu se nalazi i Dečji vrtić “Ljubica Jovanović Maše”, pa su roditelji mališana koji ga pohađaju zabrinuti. U četvrtak njih sedemdesetoro nije dovelo svoju decu u vrtić.

Krapović je istakao da postoji sumnja da su za “cvetanje” ulice i pojavu rupa u Mediteranskoj “krivi” soliteri koji su izgrađeni s donje strane ulice prema moru, i oni koji su u izgradnji. Radi se o previsokim i preteškim objektima koji su poređani jedan uz drugi na trusnom terenu.

 

Profesor dr Rade Ratković, koji je u turizmu više decenija, kaže da su nakon razornog zemljotresa 1979. godine domaći i strani stručnjaci napravili seizmičku sliku celog područja. Za Slovensku plažu i prostor uz nju, gde se nalaze pomenuti soliteri koji sada donose strah i brigu, rekli su da je u pitanju peskovito područje, na kojem ne treba graditi, posebno ne objekte veće od dva sprata, uz poštovanje seizmičkih standarda.

Stop gradnji - Ako bude trebalo, spremni smo i za preduzmemo rigorozne zabrane dalje gradnje na ovom području - kaže prvi čovek Budve. - Očigledno je da je ranija vlast olako izdavala građevinske dozvole, ne poštujući mišljenje struke.

Na to se zaboravilo, došli su novi biznismeni, investitori koje interesuje samo profit i nikli su soliteri koji sada donose brigu, jer je vrlo moguće da su podignuti na klizištu.

*Foto: Ž. Knežević

Budvani koji ovde dugo žive kažu da se lokalitet na kojemu su sagrađeni ili se tek grade soliteri ranije zvao Velja (velika) voda i da taj naziv upućuje na to da je taj teren previše mekan i porozan da bi poneo mamutske građevine koje treba da pojedincima donesu dobre zarade.

Reč struke

Prvi čovek Budve je saopštio da su ljudi iz lokalne uprave i javnih preduzeća stalno na terenu, da prate razvoj situacije i da su spremni da reaguju posle nalaza stručnjaka iz Podgorice.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top