BalkansPress

Dobro došli!

Pretpostavlja se da je lažni otac sakupio više od 500 evra.

Preverant koji se predstavio kao Mirsad Stajić iz Banjaluke iskoristio je fotografiju preminule devojčice Grejs iz Amerike, koja je bolovala od retkog tumora na mozgu, da bi je na društvenim mrežama predstavio kao svoju ćerku Anu kojoj je hitno potrebno lečenje i novac!

 

Na svom profilu naveo je kako se zove, podelio da sa suprugom Jelenom ima sedmomesečnu ćerkicu Anu i za tren oka dobio odgovor u vidu organizovanih grupa i pojedinaca na Facebooku spremnih da se odazovu apelu za pomoć. U međuvremenu su počele i akcije, otvoreni su žiro-računi.

Mirsad je bio ažuran pa je na društvenim mrežama obaveštavao zabrinute pratioce o stanju male Ane… Sve do jedne fotografije.

U pitanju je slika potpuno identična onoj za koju je otac Mirsad tvrdio da je na njoj njegova Ana.

*Foto: Printsrkin / Facebook

– Na slici je bila devojčica Grejs iz Amerike, koja je bolovala od retkog tumora na mozgu. Umrla je 7. septembra prošle godine. Odmah smo o tome obavestili radio-stanicu koja je pokrenula ovaj apel – kaže sagovornica.

Pokazalo se da je osoba koja se predstavila kao Mirsad Stajić, zapravo prevarant koji je koristio humanost ljudi i spremnost da pomognu da bi se domogao novca.

 

Sa stranice SkySarajevo, odnosno Radija “Maximix”, kazali su da su se samo odazvali na apel i da su i oni sami bili instrument nečije prevare.

– Mi smo se čuli sa majkom curice Grejs, čija je fotografija objavljena. Odmah smo joj uputili izvinjenje. Naša je greška što smo hteli da pomognemo, ali nismo dovoljno istražili apel navodno očajnog oca. Želeli smo da uradimo najbolje – rekli su u SkySarajevo, i sami razočarani i ogorčeni zbog ove prevare.

Broj telefona navodnog “Mirsada Stajića”, je, očekivano, isključen, baš kao i račun na platformi GoFundMe, jednoj od najvećih za prikupljanje novca, pa se često koristi u ove svrhe. Jasno je samo da je Mirsad do zatvaranja sakupio 500 evra.

– Mi verujemo da je u pitanju mnogo veći iznos. Mnogi su bili spremni da uplate hiljade maraka, nudili su novac, koliko sam čula, i roditelji malog Aleksandra Gajića, koji se od tumora na mozgu lečili u Nemačkoj – ističe sagovornica “Avaza”, aktivistkinja koja se i sama odaziva na humanitarne apele.

Na društvenim mrežama žestoke su reakcije nakon ove prevare. Jedni ne mogu da veruju da je neko u stanju da izmisli bolesno dete kako bi se domogao novca, a drugi se osećaju nemoćno, jer nisu mogli i znali da prepoznaju prevaranta.

Iz policije su rekli da proveravaju slučaj.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top