Putinovi „Noćni vukovi“ uprkos zabranama stižu u RS!

Bajkere Aleksandra Zaldostanova, poznatijeg kao Hirurg, i Sašu Savića, koji predvode motociklističku ekskurziju „Ruski Balkan“, institucije u Sarajevu proglasile su opasnim po nacionalnu bezbednost i zabranile im ulazak u BiH, ali će oni, kako saznaje naš list, sa svojom grupom otići tamo, makar i na silu! Ne samo to, u poslednjem trenutku su povećali broj učesnika, pa će na planirano putovanje, koje nazivaju i hodočašćem, krenuti gotovo njih 400.

 

Kao što smo već pisali, članovi najvećeg bajkerskog kluba u Rusiji, koji su poznati po prijateljstvu sa Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije, dolaze u Beograd 19. marta i plan je bio da 21. marta posete RS i sastanu se sa predsednikom Dodikom. Odmah nakon što je to obelodanjeno, Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, rekao je da oni dolaze da zastraše umerene bošnjačke Srbe i nesrbe u Bosni uoči izbora u oktobru.

Noćni vukovi

*Foto: EPA: Noćni vukovi

- „Noćni vukovi“ nisu tipični motociklistički klub. Nose snažnu političku poruku - rekao je Mektić, dodajući da zvaničnici u Republici Srpskoj žele da bajkerima daju legitimitet i da ih iskoriste u izbornom procesu.

Zaharova: Napeta situacija u Evropi! - Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, kritikovala je stvaranje oružanih snaga Kosova, ocenjujući da to još više otežava ionako napetu situaciju u Evropi. - Stvaranje oružanih snaga Kosova, strukture koja se ni na koji način nije približila državnoj strukturi, još više otežava ionako napetu situaciju - rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za medije komentarišući izjave Vesa Mičela, pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Usledila je informacija da je Aleksandru Zaldostanovu, poznatijem kao Hirurg, zabranjen ulazak u BiH. Ulazak u Bosnu zabranjen je i Saši Saviću, predsedniku moto-kluba „Noćni vukovi Srbije“. To je potvrdio Slobodan Ujić, direktor službe za poslove sa strancima BiH, a odluka je dostavljena graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.

- Uprkos zabrani, „Vukovi“ ne odustaju od svoje maršrute, koja je dugo planirana i sigurno je da će otići u RS i obići manastire, kulturne znamenitosti i sve što su odlučili. Takođe, osim sa Miloradom Dodikom, koji ih je nedavno i odlikovao, sastaće se i sa Emirom Kusturicom u Višegradu.

 

Cilj njihovog putovanja je i proučavanje istorijskog nasleđa ruske imperije i pravoslavlja, a u kreiranju njihovog puta učestvovali su predstavnici Ambasade Rusije, Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva, sa čijim će se predstavnicima takođe sastati - kaže naš izvor.

Politički analitičar Branko Radun ističe da je uveren da će „Vukovi“ stići tamo gde žele.

Noćni vukovi

*Foto: EPA: Noćni vukovi

Obilaze mnoge srpske gradove - Članovi „Noćnih vukova“ najavili su da će 19. marta početi turneju „Ruski Balkan“, u čijem su okviru planirali posetu Srbiji i Republici Srpskoj. Planirana turneja bi, prema najavi, trebalo da traje devet dana, a nameravaju da posete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

- Biće veoma teško njima zabraniti ulazak, neće pouzdano znati ni ti koji zabranjuju na kojem prelazu će oni ući. Jedina opcija je da zabrane svim bajkerima u uđu zemlju ili svim ljudima koji su iz Rusije. Očigledno je da vlada neka antiruska histerija i da poprima patološke razmere, pa se bilo šta ili bilo ko iz Rusije predstavljaju kao nešto loše i strašno, a pre nekog vremena to nije bio problem, ti isti bajkeri nisu bili problem.

I Putin je bio omiljen, pa sad nije, očigledno je došlo do zahlađenja na relaciji između Vašingtona i Moskve, novog hladnog rata i onda se i svi lokalni američki ljudi utrkuju ko će revnosnije blokirati Ruse gde god može očekujući neki poen preko Atlantika. Stvarno je budalaština zabranjivati bajkerima da voze kroz zemlju i obiđu nekoliko manastira - kaže Radun. 

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top