BalkansPress

Dobro došli!

Sa skupa potpisnika peticije za vraćanje kulturne baštine državi Crnoj Gori pod nazivom "Amanet", održanog u Podgorici, poslat je zahtev nadležnima za poništavanje svih upisa SPC nad manastirima i crkvama!

Okupljeni, među kojima su bili članovi Dukljanske akademije, Matice crnogorske, kanonski nepriznate CPC, pojedini poslanici vladajuće većine, istoričari, reditelji, književnici i novinari, smatraju da hramove treba "vratiti CPC ili Crnoj Gori koja je bila vlasnik svih crkava i manastira pre 1918. godine, kada je neustavno ukinuta i crnogorska država i crkva".

Predsednica Saveta za sprovođenje peticije, rediteljka Ana Vukotić, kazala je da oni traže da se napravi revizija svih uknjižbi nad kulturnom baštinom Crne Gore.

 

- Ako je sve po zakonu bilo, ko bi bio protiv toga da se sprovede kontrola. Važno je naglasiti da se ne radi o arbitriranju u pogledu rešavanja crkvenog pitanja i odnosa između SPC i CPC, kome treba da pripadnu crkve. Ne, ovde građani traže da se crnogorska kulturna baština vrati u vlasništvo države Crne Gore kako bi se stvorili uslovi da se crkveno pitanje rešava po međunarodnim standardima u nekom narednom koraku, a sve na korist građana Crne Gore, njihovog stabilnog i mirnog suživota - kazala je Vukotićeva.

Ova priča dolazi nakon što je Vlada krajem prošle godine najavila usvajanje zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

IMENA - Među potpisnicima peticije našli su se raščinjeni Miraš Dedeić, Stevo Vučinić, potpredsednik Saveta "CPC", profesor Novak Kilibarda, Sreten Perović (DANU), Andrija Popović, lider Liberalne partije, rediteljka Ana Vukotić, profesor iz Zagreba Milorad Nikčević...

Pre nekoliko godina predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske podneli su resornom ministarstvu više stotina dokaza o oduzetoj crkvenoj imovini, kao i prestavnici Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice.

Crkvena imovina u Crnoj Gori ima svog titulara - Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a to potvrđuju hiljade tapija, ugovora o poklonu ili zaveštanju, listovi nepokretnosti, kupoprodajni ugovori, povelje, hrisovulje...

Komunistička vlast je 1946. pravoslavnim crkvama i manastirima oduzela oko 3.500 hektara zemljišta. U državnu svojinu prešla je imovina crkve, poput četiri zgrade u centru Podgorice ili zemljište na kojem su podignuti stadion Budućnosti i košarkaška igrališta pod Goricom. U Nikšiću se zgrada EPCG nalazi na crkvenoj imovini, kao i blokovi stambenih zgrada. U posedu Saborne crkve Sveti Vasilije Ostroški u Nikšiću bilo je zemljište podno Trebjese, koje je takođe oduzeto.

TREĆINA TERITORIJE

Do Drugog svetskog rata, Mitropolija je imala ogromne posede u svojini, prema nekim računicama, gotovo trećinu teritorije Crne Gore. Manastir Dobrilovina imao je čitave planine i katune, sva sela oko manastira Ostrog bila su na crkvenoj zemlji, dok su u Bjelopavlićima meštani koji su imali kuće na crkvenim imanjima plaćali arendu. Samo manastir Sveta Trojica u Pljevljima imao je pre eksproprijacije oko 700 hektara šume, 68 hektara oranica i livada, mlinove i zgrade u pljevaljskoj čaršiji.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top