Vasilj Knežević ubijen je juče u krvavom sukobu kod Kotor Varoša na Kruševu brdu. Ilija Milić (71) bio u sukobu s komšijama zbog seče šume. Svemu predhodio sukob dveju porodica.

Vasilj Knežević (35) iz Kotor Varoša ubijen je juče hicima iz automatske puške, a zbog sumnje da je počinio ovaj zločin uhapšen je njegov komšija Ilija Milić (71), koji se sam prijavio policiji.

Zločin se dogodio na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša, a svemu je prethodio sukob između njihovih porodica koji je juče ekskalirao. Nezvanično saznajemo da sukob datira godinama, i da je Milić tužio Kneževića za seču šume. Knežević mu je zbog toga 5. aprila ove godine razbio staklo na terencu "micubiši pajero", da bi mu nakon toga zapalio i seno. Milić je to prijavio i Knežević je istog dana uhapšen. Nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu, a tužilaštvo je naložilo policiji da protiv Kneževića dostavi prijavu za krivično delo oštećenje tuđe stvari.

 

To je dodatno zaoštrilo odnose među njima pa je Milić juče u zasedi sačekao Vasilja i dok je vodio stoku prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške. Mladić je ranjen pao, a ubica je prišao i "overio" ga. Nakog toga je otišao do kuće njegovog oca Nedeljka i prema njemu ispalio rafal, ali ga nije pogodio, a onda se vratio svojoj kući i pozvao policiju.

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović kaže da je Milić u 9.20 lišen slobode, dok se tačne okolnosti zločina još istražuju.

- Policijski službenici preduzimaju potrebne mere i radnje u cilju dokumentovanja krivičnog dela ubistvo. Izvršen je uviđaj u mestu Pilipovina - Kruševo brdo tokom kog su izuzeti tragovi i predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - rekla je Markanovićeva.

 

Portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da se Milić tereti za teško ubistvo Vasilja Kneževića, te pokušaj ubistva Nedeljka Kneževića.

Ubijeni Vasilj Knežević sam je živeo daleko od civilizacije u katunskom naselju u mestu Šepirice na obroncima Vlašića, na 1.375 metara nadmorske visine, koje je nakon rata ostalo pusto. Bavio se uzgojem goveda, a njegovo imanje, na kom se rodio i odrastao, pet kilometara je udaljeno od prvog sela Pilipovina i do njega se stiže kozjim stazama.

Dečak sa planine

Pre više od 20 godina o Vasilju Kneževiću (na slici) je snimljen dokumentarni film "Dječak sa planine" koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o životu dečaka i njegovom opasnom "hobiju" - razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji vlašićkog fronta, gde je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode. Jedini prozor u svet bio mu je mobilni telefon, čiji punjač mu je pre 15 godina eksplodirao u ruci usled čega je ostao bez šake.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top