BalkansPress

Dobro došli!

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa ratnim zločinima nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti, prenosi "Klix.ba".

 

Kako prenosi RTRS radi se o predmetu ratnog zločina i akciji "Sana 95".

Atif Dudaković

*Foto: Profimedia / Atif Dudaković

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije “Maestral”, navodi agencija Beta.

 

Hapšenje su rano jutros izveli  pripadnici SIPA-e.

Sa Dudakovićem je uhapšeno još nekoliko osoba. Pored Dudakovića uhapšen je i Ibrahim Nadarević, inače nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida. Nadarević je uhapšen u svom stanu u Sarajevu.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila deo špekulacija u vezi sa bivšim komandantom Armije Republike BiH.

Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Više detalja o ovoj akciji bit će poznato tokom dana. Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu.

(BalkansPress / Avaz.ba)

Scroll to top