BalkansPress

Dobro došli!

Sabor je usvojio Zakon o upravljanju javnom imovinom, koji danas stupa na snagu i kojim se vlasništvo naših kompanija izdaje u zakup trećim licima na 30 godina.

Donošenjem Zakona o upravljanju javnom imovinom, Hrvatska namerava da srpskim kompanijama otme nepokretnu imovinu vrednu oko tri milijarde evra.

Prema ovom zakonu, koji je Hrvatski sabor usvojio 18. maja, a koji stupa na snagu danas, nepokretna imovina srpskih preduzeća u Hrvatskoj biće oduzimana i izdavana trećim licima u zakup na 30 godina. Ovo je, kako tvrde sagovornici Kurira, kršenje Sporazuma o sukcesiji. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za Kurir da je Srbija uradila sve što je do nje i da joj ne preostaje ništa drugo nego da se obrati Ujedinjenim nacijama, koje su garant tog sporazuma.

 

- Hrvatska uporno izbegava realizaciju Sporazuma o sukcesiji, koji je međunarodni ugovor i u kojem je u aneksima A i G jasno rečeno na koji način će se sa ukupnom imovinom u Hrvatskoj raspolagati. To je pokušaj da se jednim zakonom koji je apsolutno u suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji imovina srpskih preduzeća stavi pod punu kontrolu hrvatskih vlasti. Nadležna ministarstva spremaju zajednički odgovor koji će biti upućen UN - ističe Odalović.

*FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Zoran Ristić, predsednik udruženja Oduzeta imovina, objašnjava da oko 180 firmi iz Srbije poseduje imovinu u Hrvatskoj.

- Vrednost se procenjuje na oko tri milijarde evra. Mi smo formirani kao udruženje firmi pravnih subjekata iz BiH i Srbije. Nameravamo da se borimo pravnim putem. Planiramo da se žalimo Komitetu za ljudska prava u Ženevi - navodi Ristić i dodaje da je bitno da i država nešto preduzme.

Radomir Podinić, predsednik Nadzornog odbora firme "Mladost turist", koja ima imovinu u Hrvatskoj u vrednosti od 35 miliona evra, kaže za Kurir da nisu iznenađeni potezom Hrvatske:
- Hrvati ne poštuju nikakve međunarodne sporazume. Naša firma je 10 godina vodila spor s Hrvatskom i dokazala da je to naša imovina! Onda smo se obratili Međunarodnom sudu u Strazburu, ali tamo pravdu nismo našli jer su doneli zaključak da to nije u njihovoj nadležnosti.

 

Miodrag Linta

Završni čin onog što je započeto 1991.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ističe da donošenje ovog zakona predstavlja završni čin otimanja imovine srpskih preduzeća, banaka i drugih institucija:
- Otimanje imovine srpskih pravnih subjekata počelo je još u leto 1991. godine. Sada će davati pravo na zakup, mislim na 30 godina, i biće besplatan, ako se ne varam. Posle će ti zakupci imati mogućnost otkupa tih nekretnina. Hrvati su ovaj zakon doneli iz straha, jer su se mnoge firme iz Srbije obratile Evropskom sudu za ljudska prava. Zakon koji su doneli je skandalozan, antievropski, antiustavni. Imali su obavezu da nam vrate imovinu. Punih 17 godina to odbijaju!

*FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Neka od preduzeća kojima otimaju imovinu:

- Geneks
- Cepter internacional
- Tigar
- Vino Župa
- Ineks
- EI Niš
- Utva
- Tarket
- Simpo
- Metalac
- PIK Bečej
- Pionir Subotica
- Prvi maj Pirot
- Karneks
- Vinarija Čoka
- Sartid
- Neoplanta
- Livnica Kikinda
- Lafarž
- Vital
- Politika

Činjenice

- 40.000 stanarskih prava oteto je Srbima u Hrvatskoj

- 50.000 slučajeva neisplaćene dinarske i devizne štednje

- 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog i šumskog zemljišta oteto Srbima

Brojka

180 preduzeća iz Srbije ima imovinu u Hrvatskoj

Scroll to top