Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Sakiba Mahmuljina izostavilo je, tačnije uopšte nije uvrstilo, jedan od najvećih zločina u proteklom ratu. Reč je o stravičnom zločinu nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade VRS, uglavnom ranjenih i zarobljenih, koji su u maju 1995. godine na ozrenskoj koti Podcjelovo, upravo pod komandom Mahmuljina, počinili pripadnici tzv. ABiH Trećeg (zeničkog) korpusa, te domaći i strani mudžahedini.

 

U sarajevskom procesu koji je u toku, optužnica tereti Mahmuljina da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika u periodu jul-avgust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine. U Udruženju ratnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali" ističu, međutim, da zločin 27. maja pod komandom Mahmuljina nije ništa manje svirep u odnosu na one u optužnici. Razlika je jedino u tome što u majskim zločinima nema živih svedoka.

- Još 1999. godine temeljno smo upoznali Luiz Arbur, tadašnju tužiteljku Haškog tribunala, sa tim zločinom. Ona nam je, u pismenom odgovoru krajem te godine, najavila da će upravo ti zločini biti prioritet njene naslednice Karle del Ponte. To je kasnije rezultiralo i osuđujućom presudom glavnokomandujućem muslimanske vojske Rasimu Deliću, uz obavezu pravosuđa BiH da pravdi privede pre svih Sakiba Mahmuljina, ali i ostale odgovorne pripadnike tzv. ABiH - priseća se Obrad Stanojević, predsednik tog udruženja.

On kaže da su i haški istražitelji bili zgroženi scenama izmasakriranih Srba na filmu koji su snimili pripadnici odreda "El mudžahid".

 

- Na filmu se, sem odsečenih glava i izmasakriranih tela, jasno vide i živi, zarobljeni pripadnici Prnjavorske brigade. Ta ofanziva je ostala kao jedan od najkrvavijih presedana u dosadašnjim ratovima, da niko od više od 56 nestalih nije razmenjen živ. Izostavljanje iz optužnice jednog od najvećih zločina na prostoru bivše, ratom zahvaćene Jugoslavije skandalozno je i svojevrsno je ruganje pravdi - smatraju u Udruženju.

*Sakib Mahmuljin

NATO PODRŠKA

Mudžahedinima i tzv. ABiH, otvorena podrška protiv višestruko opkoljenih Srba bili su NATO avijacija i tzv. Snage za brza dejstva UN, u prvom redu pakistanski tenkovski bataljon. U drugoj ofanzivi 12 Prnjavorčana je prošlo golgotu mudžahedinskih i ABiH logora u Zavidovićima i Zenici.

SVIREPA UBISTVA

Neoprostiva je sramota pravosuđa BiH da tako veliki zločin ostane skriven i neosuđen kao takav. Pogotovo što je mnogim mučenicima i posle 22 godine zameten svaki trag, a one koji bivaju pronađeni sahranjuju bez glava ili drugih delova tela. Prnjavorska brigada je u odbrani koridora od Ozrena do Vozuće, u ofanzivama od 27. maja i 21. jula 1995. izgubila ukupno 115 pripadnika. Još veći broj nestalih i ubijenih Srba je zabeležen pri padu Vozuće 10. septembra. Oni su, kako je dokazano, poubijani maljevima, kamama, sekirama i motornim pilama, na najsvirepiji način.

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top