Makedonija će se zvati Republika Severna Makedonija, saopštio je danas na konferenciji za novinare premijer te zemlje Zoran Zaev.

Oficijelni jezik biće makedonski, a nacionalnost makedonska, kazao je on.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je ranije popodne rekao predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je danas sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut "dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija".

 

STOLTENBERG POZDRAVIO SPORAZUM CIPRASA I ZAEVA O IMENU

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas sporazum Atine i Skoplja o novom nazivu - Republika Severna Makedonija.

"Pozdravljam istorijski sporazum Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora oko imena koji su postigli Atina i Skoplje. Zahvaljujem im na njihovoj volji da reše spor koji je predugo pogađao region i pozivam obe zemlje da finalizuju sporazum", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

TUSK ČESTITAO PREMIJERIMA GRČKE I MAKEDONIJE NA DOGOVORU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

"Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće", napisao je Tusk na Tviteru.

Scroll to top