BalkansPress

Dobro došli!

Crnogorske snage biće deo snaga NATO-a koje su raspoređene na Baltiku i u Poljskoj, saopštio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na pres-konferenciji nakon prvog dana Samita NATO-a.

„Crna Gora će svakako doprineti politici odvraćanja i odbrane time što će učestvovati u snagama Alijanse u Letoniji, zajedno sa Slovenijom pod komandom Kanade“, kazao je on u Briselu.

Đukanović je napomenuo da su članice na Samitu u Kardifu donele odluke o raspoređivanju novih snaga u baltičkim država i u Poljskoj.

 

„Reč je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i sve države-članice su u obavezi da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati jeste da je naša namera da budemo sastavni deo određenih formacija zajedno sa Slovenijom.“

PROČITAJTE: Kako je Srbin održao lekciju usred crnogorskog parlamenta (VIDEO)

Kada je u pitanju misija Alijanse u Iraku, Đukanović je pojasnio da se radi o trening misiji.

„Namera je da se formira trening misija u Iraku, a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku“, kazao je Đukanović.

Govoreći o prvom danu Samita, Đukanović je takođe dodao da odluke koje su doneli lideri zemalja NATO-a predstavljaju „korak napred“.

„Imali smo jednu veoma značajnu raspravu. Saglasili smo se oko ravnopravne podele finansijskog tereta“, kazao je predsednik Crne Gore.

 

Podsetimo, Crna Gora je početkom 20. veka, kada su Rusija i Japan ušle u rat, stala na stranu Rusije i objavila rat Japanu. 

PROČITAJTE: NATO uništava sovjetsko oružje u Crnoj Gori

Čuveni junak Lekso Saičić iz Berana je tada u megdanu pred sukob dve vojske posekao samuraja. O njegovom podvigu ispevane su pesme, a Saičić je ušao u legendu kao jedan od najvećih ratnika koje je iznjedrila Crna Gora.

(BalkansPress / Sputnik Srbija / Informer)

Scroll to top