Indira Hadža (8), koja je u subotu ranjena u eksploziji ručne bombe u svojoj kući u Bijelom Brdu, preživela je zahvaljujući brzoj reakciji osječkih hirurga. Naime, njoj je čelična kuglica iz ručne bombe M75 prošla kroz srce i ostala kod glavnog desnog dušnika.

- Ono što možemo reći je da je malena dobro i stabilno, samostalno diše i kontinuirano pratimo njezino stanje. U ovome trenutku bilo bi opasno vaditi tu kuglicu, te je do daljnjega nećemo dirati. Kolege koje su bile dežurne u trenutku dolaska devojčice odradile su odličan posao, što i ne čudi s obzirom na iskustva koja imamo iz vremena Domovinskog rata - rekao je načelnik Odeljenja za kardiohirurgiju KBC-a Osijek dr. Ranko Ugljen.

Devojčica Indira još uvek se oporavlja na Odeljenju intenzivne nege. Probudila se posle dva dana u komi. Prema Ugljenovim rečima, vađenje malih čeličnih kuglica iz tela nije neophodno ukoliko ne ugrožavaju vitalne životne funkcije.

 

Za malenu Indiru komšije iz Bijelog Brda, koje su dotrčale u njihovu kuću pošto su čuli eksploziju, tvrde da je devojčica i tako ranjena uspela iz kuće da iznese svoju dvogodišnju sestricu.  Neverovatnu hrabrost, pričaju, pokazala je i njena majka, koja je u 3. mesecu trudnoće legla na bombu kako bi spasila svoju decu.

U policiji ni u ponedeljak nisu znali ništa više o nepoznatom počinitelju, koji je ostavio bombe na igralištu na rubu sela. Nije gotova ni obdukcija tela poginulog dečaka Samira (7) i njegove mame Zafire Hadža (36). Još istražuju kako je ručna bomba, od koje su u subotu poginuli Samir i Zarifa, a ranjeni sestra Indira i braća Valentino (9) i Jasmin (5), stigla u njihovu kuću.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top