BalkansPress

Dobro došli!

Prema novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi, Vojska Crne Gore brojaće 2.368 ljudi u mirnodopskom, a 5.159 u ratnom sastavu.

Ovo je kazao ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković posle sednice Vlade na kojoj je doneta Odluka o organizacijsko - formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

Ministar je istakao da su organizacijsko - formacijska struktura i veličina Vojske Crne koncipirane od strane Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG u skladu sa potrebama države i kolektivnog sistema bezbjednosti.

 

- Napravili smo jedan kvalitetan dokument koji će biti osnova za kasnije teritorijalno definisanje jedinica Vojske Crne Gore, kazao je ministar, naglašavajući da je u narednom periodu planirano otvaranje kasarne u Andrijevici gde će biti smeštena Treća pešadijska četa.

- Na taj način širimo i pozicioniramo vojsku tamo gde VCG treba da ima svoje kapacitete. Sa druge strane, pokušavamo da vratimo vojsku tamo gde ona tradicionalno i pripada, kazao je Bošković, koji je istakao da je reč o ispunjavanju cilja postavljenog pre dve godine, kada je formirana Vlada – napraviti vojsku shodno potrebama države i njenih nacionalnih interesa, ali i uvažavajući činjenicu da je Crna Gora 29. članica NATO.

PROČITAJTE: "Pripojte Sandžak Crnoj Gori, podržaćemo vas": SKANDALOZANA poruka iz Njujorka Bošnjacima u Srbiji

- Reč je samo o početku procesa kompletne reforme vojske. Shodno strategijskim dokumentima koje smo usvojili i koje usvajamo u periodu do sredine iduće godine, stvorićemo mogućnost da vojsku još značajnije podmladimo, bez obzira što smo u proteklih 15 meseci zaista dosta uradili na tom planu. U narednih pet godina ojačaće kapaciteti VCG, kako bi bila što efikasnija u međunarodnim misijama ali, još više, u zadovoljavanju potreba civilnog stanovništva, kazao je Bošković.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top