Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda.

Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku “Pobjedu” publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili Vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.

 

– Mi to doživljavamo kao diskriminaciju – naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

PROČITAJTE: HRVATSKI ISTORIČAR ŠARIĆ: Srbi i Hrvati su jedan narod i potomci Ilira, a Vatikan nas je zavadio!

Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

Scroll to top