Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas, povodom, kako je rekao, orkestriranih napada na hrvatske predstavnike koji su 9. januara bili u Banjaluci, da su njemu svi gosti dragi.

PROČITAJTE: MAKEDONIJU ČEKA HAOS! Iz Rusije stigla zastrašujuća upozorenja: CIA naredila Zaevu da uhapsi Ivanova!

Što se ambasadora Hrvatske u BiH, Ivana Del Vekija tiče, Dodik je rekao da on nije bio ni na jednom od prijema koji su održani toga dana povodom Dana Republike Srpske.

– Nama su dragi svi gosti koji dođu i zahvalan sam ljudima koji su tu bili. Koliko znam, ambasador nije bio ni na prijemu odlikovanja kod predsednice, nije bio ni na defileu, ni na akademiji, a negde ranije smo se dogovorili da se vidimo toga dana u Banjaluci – rekao je Dodik.

 

On je dodao da se tek negde na kraju prijema susreo sa Del Vekiom.

– Kako to neko tumači, to je njihova stvar. U svakom slučaju, veoma sam zadovoljan i zahvalan sam gospodinu Čoviću što je bio sa ljudima iz hrvatskog naroda i mislim da to zaslužuje našu pažnju –  poručio je Dodik, prenela je sarajevska N1 tv.

Dodik je rekao da će zvaničnici iz Republike Srpske “uzvratiti Hrvatima na njihov poziv kada budu obeležavavali važne narodne praznike”.

– Mi ćemo tada biti sa njima, bez obzira na to što imamo mnogo neraščišćenih istorijskih pitanja. U tom pogledu ne vidim nijedan problem –  kazao je Dodik.

Dodik je izjavio i da u BiH postoje samo Srbi, a ne bosanski Srbi, navodeći da je naziv bosanski Srbi uvreda za Srbe u BiH.

– Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vređati, izazvaćete lavinu odgovora koji neće biti pristojni sa naše strane – rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni “Kozara “u Banjaluci, koji je organizovala Komanda Šeste pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH iz RS.

 

Prema njegovim rečima, naziv “bosanski Srbi” je etiketiranje i pokušaj da se ne prizna srpski narod u BiH.

– To je pokušaj da nas ne priznaju. Mi smo Srbi i ništa drugo. Jedino smo ovde mi Srbi, nema drugih Srba, nema bosanskih, ovih ili onih. Samo postoje Srbi – naveo je Dodik.

PROČITAJTE: TAČI I HARADINAJ ZNAJU! Skandal na Kosovu: Takozvani ministar preko Crne Gore krijumčari robu iz Srbije

Navodeći da su Srbi u BiH prihvatli Bošnjake kao naciju, bez obzira na, kako je kazao, niz prigovora vezano za kontekst, istoriju i mnogo čega drugog, on je kazao da će aktuelizovati pitanje “bosanskih Srba”, kako bi se ono rešilo jednom zauvek.

– Koliko mi poštujemo veru drugih naroda, mi hoćemo da se poštuje naša vera. Kao što mi prećutno poštujemo određene njihove praznike, jubileje, hoćemo da i oni poštuju naše – rekao je Dodik.

Scroll to top