Papa je upozorio da će za mišljenje o Stepincu pitati i srpskog patrijarha, a to je dovelo do oštrih reakcija hrvatskih političara.

Nakon što je papa Franja izjavo kako nije sve jasno oko slučaja Alojzija Stepinca i kako je o njemu morao da pita i srspkog patrijarha Irineja, usledile su brojne reakcije hrvatskih političara. Najoštrija je bila poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić.

PROČITAJTE: VELIKA ODLUKA SPC VEZANA ZA PATRIJARHA PAVLA: Hoće li se ovo zaista desiti?

Ona je papi ranije uputila pismo.

 

-Papa vrlo dobro zna ko je Irinej i da on nije onakav kakav želi da se predstavi. Oni su blagosiljali tenkove i topove koji su išli na Hrvatsku. Jedan takav ne može da bude svedok. Poslala sam mu pismo, a on traži istinu na drugoj strani... Papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu - rekla je ona.

Papa je, da podsetimo, rekao kako je Stepinac bio duševan čovek, ali da u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, te da će zatražiti pomoć srpskog patrijarha Irineja.

-Radi se o tome da Katolička crkva želi dobre odnose sa Pravoslavnom crkom, papa želi verovatno da pokuša da uskladi stavove s njima pre proglašenja. On je rekao kako se radi o svecu kom se može moliti i koji ima svoje vrline - rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

papa franja, severna makedonija, skoplje, poseta, misa

*FOTO: Tanjug / AP

Mnogi smatraju i da će Stepinca uskoro da proglase svetim.

-Katolička crkva ima svoja pravila. Ja sam siguran da je papa Franja svestan značaja Stepinca za hrvatski narod i Katoličku crkvu, te bih se usudio da kažem i čovečanstvo. Žao mi je što Srpska pravolavna crkva i neki pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su počeli da duvaju neki malo drugačiji vetrovi. Ja sam siguran da ćemo uskoro i u Zagrebu i u Vatikanu slaviti proglašenje Stepinca svetim - naveo je Hrvoje Zekanović iz Hrasta za N1 Zagreb.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top