BalkansPress

Dobro došli!

Pet mlađih osoba srpske nacionalnosti napadnuto je u Supetru na Braču u nedelju oko 4 ujutru. Policija je stigla na mesto događaja i utvrdila da je više osoba napalo pet osoba između 21 i 26 godina, a među napadnutima je bila i jedna devojka. Zadobili su lakše povrede.

Ubrzo nakon ovog incidenta u Supetru je uhapšen dvadesetdvogodišnjak zbog sumnje da je učestvovao u napadu i tom prilikom povredio dvadesetšestogodišnjaka. Kod uhapšenog momka je utvrđeno da je bio u alkoholisanom stanju, pa je smešten u posebnu prostoriju do prestanka delovanja opojnog sredstva.

U Splitu je uhapšen i devetnaestogodišnjak, takođe zbog sumnje da je učestvovao u navedenom događaju pa je priveden u službene prostorije.

"Da nije naleteo takista, ubili bi nas"

Policija je objavila kako se sumnja na to da su mladi ljudi napadnuti jer su srpske nacionalnosti.

Takođe, dodaju da su napadnuti sezonci i to trojica radnika iz Slavonije, devojka iz Varaždina i Bračanin.

 

Jedan mladić je, kako piše Index.hr, dobio šakom u nos.

-Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Verovatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: Ko je Srbin? Napali su ih i bacili na pod, počeli su da ih šutiraju. Devojka je legla na svog prijatelja, nastavili su da tuku i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: Je li ovo potrebno? Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naleteo taksista, ubili bi nas. Počeo je da trubi, a oni su se razbežali - ispričao je mladić koji je i sam bio žrtva napada.

Oglasila se gradonačelnica Supetara

Posle napada na sezonske radnike u Supetru na Braču, koji se po svemu sudeći dogodio jer su dvojica mladića u napadnutoj grupi bili srpske nacionalnosti, oglasila se gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Ona je oštro osudila napad i objavila da će ukinuti finansiranje fudbalskih turnira Torcida kup i zabraniti njegovo održavanje na gradskim terenima.

Gradonačelnica Supetra

*Gradonačelnica Supetra / FOTO: MARKOVIĆ IVANA / FACEBOOK

Sumnja se da su upravo pripadnici Torcide, nakon održavanja tog kupa u noći između subote i nedelje, napali sezonce u Supetru.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković reagovala je na Fejsbuku. Ovo je njena objava u celini:

-Ispred Grada Supetra i u svoje lično ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem gradu gde su stradala četiri mladića i jedna devojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer neko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. Grad Supetar je oduvek bio i biće tolerantan i otvoren grad za sve koji žele da dođu i posete naš grad, da rade ili žive u njemu. Ono što me teši je da niko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem gradu.

 

-Takođe, kako su napadači bili sudije ili posetioci Torcida Kupa (iako se napad nije desio za vreme turnira) odlučila sam da povučem odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može podržavati sportske događaje čije sudije ili posetioci iskazuju mržnju. Takođe, Grad Supetar će uskratiti daljnje korišćenje svih sportskih terena u vlasništvu grada za održavanje ovoga kupa. Našem Supetranu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak i apelujem na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti - napisala je gradonačelnica Supetra.

Povređen i vatrogasac

U napadu na mlade Srbe u Supetru povređen i vatrogasac. O svemu su se vatrogasci oglasili na Fejsbuku.

-Mi, vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar najoštrije osuđujemo fizički napad na našeg člana Tomu Domančića koji se u Supetru dogodio u nedelju ujutro nakon fudbalskog turnira Torcida kup.

Poštujući vatrogasna, hrišćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima, Tomo se suprostavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli šutirati trojicu sezonaca iz Slavonije i devojku Varaždina i na kraju završio u splitskom KBC-u sa višestrukom frakturom nosne kosti.

PROČITAJTE: KO JE OD VAS SRBIN? Brutalan napad na SEZONSKE RADNIKE iz Srbije u HRVATSKOJ

DVD Supetar se svojim celokupnim delovanjem uvek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smeru od svojeg osnivanja do danas odgajao generacije svojih članova te ovim putem beskompromisno osuđuje svako nasilje na bilo kojoj osnovi. Vidimo iz novinskih napisa da su policijsku službenici u istraživanju ovog slučaja bili brzi i delotvorni, a očekujemo i od Torcide da se o rečenom incidentu jasno i brzo reaguje u suprotnom ćemo biti prisiljeni preispitati svoje dalje učestvovanje u organizaciji Torcida kupa. Našem Tomi želimo brz i uspešan oporavak - napisali su.

(BalkansPress / Izvor: Index.hr)

Scroll to top