Danas, na Trojčindan, u Podgorici se organizuje veliki, neki kažu i sudbonosni sabor, koji će biti odgovor mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vernog naroda u Crnoj Gori, na skandalozni Predlog zakona o verskim slobodama, čijim usvajanjem bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi bilo oteto 650 svetinja i dodeljeno nepriznatoj Crnogorskoj crkvi, koju vodi raspop Miraš Dedeić.

Episkop budimsko-nikšićki Joanikije kazao je najavljujući Sabor da će narod biti spreman da golim životima brani crkve i manastire, koji će sutra simbolično biti i zaključani.

 

Lideri Srba u Crnoj Gori upozoravaju da crnogorske vlasti žele da se domognu Ostroga i miliona evra koje vernici tamo ostavljaju, ali im je primaran cilj da unište pravoslavlje na prostoru te zemlje. Zbog toga se, kažu, neće libiti ni da gurnu ljude u sukobe. Napominju i da će danas sigurno ogroman broj ljudi doći ispred Hrama Hristovog vaskrsenja i da se „ne može znati kakva će biti reakcija Milogoraca na taj skup“.

Mitropolit Amfilohije

*Mitropolit Amfilohije , Foto: Mitropolija CP

Crnogorski mediji bliski vlasti pobedu su već proglasili, na prednjim stranama štampe uz fotografiju mitropolita Amfilohija juče su objavljivani naslovi poput: „Vreme je da se srpski popovi isele iz crnogorskih crkava“.

Marko Kovačević

*Marko Kovačević, Foto: privatna arhiva

PROČITAJTE: MILAČIĆ PORUČIO ĐUKANOVIĆU: Milo, ukoliko kreneš na našu Crkvu, mi ćemo krenuti na tvoju kuću! (VIDEO)

 

 - Verski rat u Crnoj Gori je potreban gazdama Mila Đukanovića. U čitavoj toj hijerarhiji moći Milo je pion kojim neposredno upravljaju Tači, Haradinaj i ostala velikoalbanska klika, a posredno oni koji su pokrovitelji velikoalbanskog projekta. Čitav ovaj progon Crkve koji Đukanović najavljuje nema kao svoj pokretački osnov taj novac od dobrovoljnih priloga iz Ostroga, koji često pominju, navodeći da on odlazi u Srbiju i Srpsku, cilj je uništiti pravoslavlje na prostoru Crne Gore, a navodni ogromni novac iz Ostroga je samo stavljen na tacnu kao ratni plen koji bi đavolji šegrti trebalo da uzmu za sebe, kada bi uspeli u svom bolesnom naumu - tvrdi Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije i funkcioner Demokratskog fronta.

Marko Milačić

*Marko Milačić, Foto: Markomilacic.me

- Milo, ako kreneš na našu crkvu, mi ćemo krenuti na tvoju kuću. Ako taknete Crkvu, čekajte narod u svom dvorištu. Ovo je odavno nadišlo politiku, ovo je borba za goli opstanak - poruka je koju je, pozivajući narod na Sabor, poslao Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore.

 

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je juče da je opasno to što režim u Crnoj Gori ovakvim zakonom pokušava da uradi.

PROČITAJTE: DA LI JE SMEŠNA PRESUDA MIKIJU ĐURIČIĆU: Evo koliku kaznu je dobio za brutalno nasilje (VIDEO)

Ivica Dačić

*Ivica Dačić, Foto: Printscreen

- Svima savetujem da ne idu protiv svetinja. Svako ko je išao protiv svetinja nije dobro prošao. Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC? - upitao je Dačić.

Vladika mileševski: Da se sačuva crkva stara 800 godina

Vladika Atanasije

Trojičindanski sabor, inače, organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju s ostalim episkopijama iz Crne Gore - Budimljansko-nikšićkom, Mileševskom i Zahumsko-hercegovačkom.

Atanasije Rakita, vladika mileševski, govoreći o učešću na ovom skupu juče je kazao:

- Reč je o svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi Hristovoj, koja na ovom našem geografskom prostoru organizovano traje već više od 800 godina i koja je sada poznata u celom svetu kao Srpska Patrijaršija. Ja se zalažem za očuvanje te istinske prirode Crkve i njene istorijske organizacije, njenog poretka, njenih prava, njenih svetinja, za pravo njenih vernika... - naveo je vladika.

Scroll to top