BalkansPress

Dobro došli!

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počeo je Trojčindanski narodni sabor. Liturgiju služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Jutros rano iz svih crnogorskih sredina krenuli su vernici na Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja ka Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

U pitanju je svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Podsetimo, skandaloznom izjavom da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori iz "prostorija koje joj ne pripadaju" pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju "Velike Srbije", predsednik Crne Gore, Milo Đukanović dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dve zemlje.

Policija provodi ljude sa granica

Prema saznanjima "Večernjih novosti", na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse i usporavala njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru.

 

Uoči sabora više osoba privedeno je na informativne razgovore u stanicama policije, navodi list. Jedan od njih je i Ratko Drašković, bokserski šampion iz Nikšića.

-Gde sam bio ja se nisam krio. Biću sa svojim narodom u odbranu vere i svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - kaže Drašković.

Crnogorska policija zabranila je u subotu u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

Ova eparhija u Crnoj Gori obuhvata i područje opštine Pljevlja.

Na platou ispred hrama okupljaju se arhijereji, sveštenstvo, monaštvo, verni narod. Otac Predrag Šćepanović je saopštio da se očekuje dolazak oko 80 autobusa sa juga i severa države.

Mitropolit Amfilohije

*Mitropolit Amfilohije / FOTO: YOUTUBE

Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a u 11 sati biće pročitana deklaracija koja će odrediti dalje korake koje će praviti Mitropolija crnogorsko primorska, čvrsti temelj države Crne Gore.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija sa kojega će biti poslata poruka vlastima u Crnoj Gori i međunarodno zajednici o posledica a koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Tenzije i zebnju podigla je i izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će "obnoviti Crnogorsku autokefalnu crkvu".

 

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nakon liturgije, sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i javnosti za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

PROČITAJTE: ZAPALILA SE CRNA GORA, BUKTI BALKANSKO BURE BARUTA! Narod ustaje, danas počinje borba za goli OPSTANAK - Milo, krenućemo na tvoju kuću!

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske navode da bi usvajanje ovog predloga zakona u Skupštini Crne Gore u obliku u kojem je nedavno usvojila Vlada dovelo u ozbiljna iskušenja SPC, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve verske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa episkopijama budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

(BalkansPress /Izvor: Novosti)

Scroll to top