U Osnovnom sudu u Bijeljini, u nastavku suđenja Sanji Stevanović, lekaru ginekologu i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, koje optužnica tereti za nesavesno pružanje lekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović, saslušani su veštaci medicinske struke, doktor Željko Karan, specijalista sudske medicine i Ljilja Stanišić Peulić, veštak ginekolog.

U trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza Svjetlani Đurović ostala je kompresa dužine oko dva metra.

PROČITAJTE: "VIDEO SAM KAKO ODNOSE BEBU, ZNAO SAM DA NEŠTO NIJE U REDU" Potresna priča supruga trudnice koja je tokom porođaja preminula u Majdanpeku

Karan, kako je naveo, koristio je dostupnu medicinsku dokumentaciju Kliničkog centra Vojvodine u kojoj je navedeno da je iz trbušne duplje pacijentkinje Svjetlane Đurović izvađen veliki komad gaze, dugačak oko dva metra.

–Najblaže rečeno, stanje pacijentkinje pre operacije u Novom Sadu je bilo grozno. Odstranjeno joj je kompletno debelo crevo i 1,2 metra tankog creva. Kada se pacijentu iz trbušne duplje izvadi oko tri metra creva, onda možete konstatovati samo to da je u pitanju teško narušavanje zdravlja koje se manifestovalo vrlo teškim gnojnim procesom u trbuhu. U pitanju je trajni gubitak važnog organa, creva, što nosi sa sobom trajnu životnu invalidnost. Zaboravljeni zavojni materijal u organizmu izazvao je opasnost po život pacijentkinje i hirurška intervencija je sprečila još teže posledice – istakao je Karan.

 

On je naglasio da je glavni operator zaboravio da obavi valjanu reviziju trbušne šupljine pacijentkinje nakon operacije, odnosno da instrumentarka nije signalizirala da nešto nije na broju.

Branilac optužene Slađane Obradović, glavne instrumentarke, advokat Drago Višnjić izrazio je sumnju da su lekari Kliničkog centra Vojvodine uopšte pronašli zaboravljenu gazu u trbušnoj šupljini pacijentkinje, istakavši da više veruje glavnom operatoru, odnosno glavnoj instrumentarki, uputivši prigovor na nalaz i mišljenje veštaka iz Banjaluke.

U jednom trenutku Karan je iz svoje torbe izvadio gazu dužine dva metra, uporedivši je sa manjom gazom dužine svega desetak centimetara, pokazavši svima prisutnima u sudnici o čemu se tu zapravo radi.

I tužilac Muhamed Gruhonjić je braniocu optužene Slađane Obradović, advokatu Dragi Višnjiću predočio je fotografiju gaze koja je u Kliničkom centru Vojvodine izvađena iz trbuha pacijentkinje, za koju je advokat Višnjić tvrdio da je do tada nije vidio.

Nezabeležen slučaj

Veštak ginekolog Ljiljana Stanišić Peulić je u svom iskazu navela da u 18 godina njene hirurške prakse ovako velika kompresa, zaboravljena u trbuhu pacijenta, nije zabeležena. Ona je naglasila da jedan kraj komprese, prilikom operacija, uvek treba da ostane izvan, kako bi se kontrolisalo njeno eventualno pomeranje, piše Avaz.

(BalkansPress / Izvor: Avaz)

Scroll to top