Iako saopštenja crnogorskih zvaničnika zvuče optimistično po pitanju posete na budvanskoj rivijeri, turistički poslenici su saglasni da nije sve tako idealno kako se čini.

Šta je uzrok slabije posećenosti i da li će turistička privreda Budve izvući pouke iz tek minule sezone? Broj gostiju na "na peni od mora" kreće se od oko 120.000 od čega je 70.000 registrovanih dok su ostali u kategoriji neregistrovanih i nalaze se u sivoj zoni. Predsednik udruženja restoratera Vido Markićević ocenjuje da je vanpansionska potrošnja bila mnogo slabija nego inače i da je bilo potrebno "uslužiti mnogo više gostiju nego ranije da bi se ostvarili slični finansijski efekti kao prethodne godine".

- Sezona je bila mnogo lošija nego prethodne godine - zaključuje Markićević.

Sličnog je mišljenja i Petar Ivković iz CTU, organizacije koja okuplja turističke delatnike različitih profila. On smatra da su turitički poslenici već u junu imali prve signale da će sezona biti lošija, odnosno da su procenili da će u privatnom smeštaju imati pad popunjenosti kapaciteta za nekih 30 odsto, što, kako kaže, to može potvrditi svaki vlasnik privatnog smeštaja.

 

- Hoteli su nešto bolje prošli, s obzirom na to da se lakše prilagođavaju tržištu, odnosno imaju mogućnost da na dnevnom nivou prilagođavaju cene tržištu - ističe Ivković i dodaje da se mora postaviti pitanje: "Šta im je cilj?".

- Imamo infrastrukturu koja ne može da podnese taj priliv turista, pa čak i kada je posećenost slabija - kategoričan je Ivković.

Ono što jeste problem i što svakako utiče na kvalitet turističke ponude jesu upravo mnogobrojni nerešeni infrastrukturni problemi koji su nastali u poslednjih od 10 do 15 godina, kada je grad nesrazmerno izgrađen, ali ga nije pratio adekvatan razvoj putne i komunalne infrastrukture. Neopisiva gužva na šetalištu tokom 45 dana, kada se i pešice jedva prolazi a kamoli automobilom, hroničan nedostatak parking-mesta, cene koje su često odbijale turiste, ali i politika vođena sa državnog nivoa prema Srbiji i Rusiji nisu previše pomogli.

 Foto T. Ćirić

*Foto T. Ćirić

Higijena u gradu je bila često na meti kritika, ali, kako kažu komunalci - često kamioni ne mogu da priđu kontejnerima da ih isprazne.

- Rad komunalne policije i inspekcije je bio u kolapsu - podseća Ivković, koji je mišljenja da se moraju tražiti nova rešenja ukoliko Budva misli da zadrži primat na crnogorskom primorju što se tiče posećenosti. 

PLAŽE BEZ GUŽVE

Trenutno se na budvanskoj rivijeri odmaraju turisti koji su uglavnom smešteni u hotelima. Lepo vreme i plaže bez gužve sve više u ovo doba godine privlače turiste koji sebi mogu da priušte odmor van glavne sezone. A i vremenske prilike idu na ruku.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top