BalkansPress

Dobro došli!

Podgoričanin V. A. (19) prva je transrodna osoba koja je krštena u Crnoj Gori. Svetu tajnu krštenja primio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Čin je obavljen u nedelju, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kada je V. A. odeven u crnogorskoj narodnoj nošnji ušao sa kumom u crkvu i obavio čin na koji je dugo čekao.

- Puno srce, nadam se da ćemo i u nastavku života dignute glave zajedno šetat - napisao je V. A. na "Fejsbuku".

On je rođen kao devojčica, ali je u nedelju kršten kao đetić, iako još nije do kraja kompletirao proces promene pola. Prema našim saznanjima, u njegovim dokumentima još stoji žensko ime i pol, ali se očekuje da će, kada ceo proces bude okončan, pisati muško ime.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj potvrdili su za "Novosti" ovaj događaj, dodajući da bi bilo neprimereno da se obaveštava javnost o bilo čijem krštenju i uopšte nečijem učešću u crkvenom životu.

 

S druge strane, predsednica LGBT Foruma Bojana Jokić izjavila je da se radi o istorijskoj činjenici, neverovatnoj za crnogorske prilike.

- Ukoliko u obzir uzmemo to da zvanična Crna Gora, uz sva stremljenja evroatlantskim integracijama, transrodnim osobama kontinuirano onemogućava potvrdu identiteta, ponekad i po nekoliko godina, s druge strane, imamo Mitropoliju koja ovim čini neverovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta onih, uglavnom najugroženijih među nama - kazala je Jokićeva.

*Saborni hram u Podgorici

V. A. je u žižu javnosti dospeo još letos kada su ga nepoznate osobe brutalno pretukle na pragu porodične kuće u selu Mateševo, kod Kolašina. Sebe predstavlja kao pravoslavnog vernika, pa je više puta isticao da to što je rođen u pogrešnom telu posmatra kao teret koji mu je Bog dao. Živi u LGBT skloništu u Podgorici, koji vodi Forum Progres uz podršku Ministarstva za manjinska prava. Rano je ostao bez oca, za koga je mnogo bio vezan.

ROĐEN U POGREŠNOM TELU

V. A. je u više navrata pokušavao da objasni javnosti da je on svoje telo prilagodio onome što on zaista jeste:

- Oduvek sam se osećao kao muškarac, i kao mali sam mislio da sam dečak. Ipak, u jednom trenutku sam shvatio da nisam i to je bilo jako teško otkriće. Sudbina je htela da se rodim tako da mi se telo ne poklapa sa onim što sam u duši.

Scroll to top