BalkansPress

Dobro došli!

Pošto je juče odjeknula vest da su beogradski glumci napravili skandal u Nevesinju, kada su, kako su tvrdili organizatori, odbili da učestvuju u svečanoj akademiji koja se održava na Mitrovdan, a kojom se slave bitke devedesetih, a glumci to demantovali, uspeli smo da dobijemo komentar i načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića.

Podsetimo, glumci Dejan Lutkić i Vojin Ćetković trebalo je da učestvuju u svečanoj akademiji, Lutkić kao voditelj, Ćetković je trebalo da recituje. Glumci su tada tražili uklanjanje spornog panoa, ali su oni to demantovali objasnivši pritom da su samo podržali reditelja ceremonije u njegovoj odluci da se povuče iz učešća u događaju.

Prema rečima Milenka Avdalovića, pre nekoliko meseci dogovoreno je da glumci Dejan Lutkić i Vojin Ćetković budu gosti Mitrovdanske duhovne akademije u Nevesinju. Taj dan slavi se Dan opštine Nevesinje, a ujedno je i slava boračke organizacije Republike Srpske, ali i sećanje na bitke iz 1992. i 1994. godine.

Lutkić je trebalo da bude voditelj, a Ćetković bi recitovao. Oni su u Nevesinje svratili posle Mostara, navodi Avdalović.

 

REKAO SAM IM DA IDU, DA IH MOJE OČI VIŠE NE VIDE

- Sve je bilo dogovoreno, međutim na pola sata pred početak oni kažu da im smeta pano i kažu "Mi ovo nećemo, pokvarićemo umetnički dojam". Vojin je pogledao u zastavu i rekao "Ispod ovog, bre, ne mogu da nastupim". To je bilo strašno za nas! Ministar boraca iz Vlade Republike Srpske je bio izričit "ako se skida pano koji tu svaki put stoji, ne prisustvujem akademiji". Isto je rekao i predsednik Organizacije boraca. Ja sam im, i glumcima i režiseru, rekao da idu i da ih moje oči više ne vide! I nisu dobili po dogovorenih 500 evra.

Oni su ostali ispred još 15 minuta, objašnjava Avdalović, misleći da će se organizatori predomisliti, da nemaju kud bez njih, navodi. A Akademija je i bez njih bila fantastična, među istaknutim gostima bio je i predsednik SANU Vladimir Kostić, kaže Avdalović.

 Foto: Fejsbuk/P. Milošević

Nije bio ovde na prošlogodišnji Mitrovdan

- Vojin Ćetković, inače, nije primio povelju i neće je ni primiti i nije istina da je prošle godine bio ovde za Mitrovdan. Nije - kaže Avdalović.

- Toliko potcenjuju naš narod ovde... Mi nismo pasli travu. Mi jesmo mali grad, ali znamo ko smo i šta smo i nećemo ukaljati svoju čast - kaže Avdalović.

Narod u Nevesinju je, inače, šokiran ponašanjem glumaca iz Beograda. Pano koji je njima zasmetao na Mitrovdanskoj je akademiji svake godine.

Nevesinjci između sebe komentarišu da su beogradski glumci zapravo dobro plaćeni kad gostuju u Sarajevu i drugim gradovima federacije s predstavom Noć bogova, te da ne žele da kvare odnose s njim, pa zato se odriču Republike Srpske.

 

Inače, na Mitrovdan 1992. i 1994. godine su hrvatske i muslimanske snage krenule u veliku ofanzivu na Nevesinje, rušeći sve pred sobom. U Nevesinju je tada bilo mnogo izbeglih Srba iz Mostara, a mnogi od njih su već bili ostali bez člana porodice. Da bi se Nevesinje odbranilo, na oružje su se digli i žene i starci, čak i maloletna deca. Mnogo ih je izginulo. Mitrovdan se zato sa posebnim poštovanjem obeležava u Nevesinju, jer je u dve mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina. Ove bitke smatraju simbolom odbrane istočne Hercegovine.

PROČITAJTE: Ćetković i Lutkić otkrili šta se desilo u Nevesinju: Nismo želeli nikoga da uvredimo, niti smo tražili da se skinu natpisi

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, navodi Srna, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog veća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

(BalkansPress / Izvor: telegraf.rs)

Scroll to top