BalkansPress

Dobro došli!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je da gotovo tri decenije od zločina na Ovčari hrvatske institucije okreću glavu od tog problema i tvrdi da u Srbiji i dalje živi „velikosrpska ideja“.

Penava je u Zagrebu, na okruglom stolu „Ovčara — zločin bez kazne“, rekao da gotovo tri decenije od tog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očigledno postoje strukture kojima istina ne odgovara.

„Sad već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas“, kazao je on.

Penava se požalio na trenutnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj tražiti pravdu i istinu postaje retrogradno.

 

„Neko je te stvari potpisao, neko je dao ta ovlašćenja, bojim se da taj neko i dan-danas zauzima važna mesta u sistemu naše države, umesto da je skriven u poslednju rupu i da se suočio s pravim konsekvencama, nikakve druge nego izdajničke politike“, kazao je Penava.

Gradonačelnik Vukovara smatra da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je „u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima“, sama sebi sudi, prenela je Hina.

Za Srbiju kaže da, kad već mora da sudi, sudi samo nižerangiranim osobama, „lokalnim četnicima i vojnicima najnižeg ranga“, koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi mogla, bude li potrebno, da kaže da je to bio rat hrvatskih građana s kojim ona nema ništa.

On tvrdi da „u Srbiji i dalje živi ’velikosrpska politika‘ — od bivšeg predsednika (Tomislava) Nikolića, koji je tri puta izjavio da je Vukovar srpski grad, do današnjeg (Aleksandra) Vučića“, prenosi Hina.

Za Vukovarce je ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i izvinjenje, koje će se prepoznati kao iskreno tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju vezanu za Vukovar i Ovčaru, uključujući pisane zapovesti i protokole iz bolnice, rekao je gradonačelnik Vukovara.

Scroll to top