Posle zemljotresa koji su potresli Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.

PROČITAJTE: 

"Kada je reč o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara", pojasnila je dežurna u Seizmološkom zavodu.

 

Ona je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

*Foto: Profimedia

Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste poslednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o verovatnoći", pojasnila je ona.<p>Posle zemljotresa koji su potresli Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.</p>

*Foto: EPA / Malton Dibra

 

PROČITAJTE: Pas beži nekoliko sekundi pre zemljotresa, a onda zgrada počinje da “poskakuje” (VIDEO)

<p>Posle zemljotresa koji su potresli Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja.</p>

*Foto: EPA / Malton Dibra  

*Foto: EPA / Malton Dibra

Snažan potres u Albaniji nešto pre četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane. Oni su na društvenim mrežama objavljivali kako je reč o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

"Dosta se osetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više", rekao je jedan meštanin.

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i pre manje od tri nedelje. Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Rihteru.

  

(BalkansPress / Izvor:Tanjug / Kurir.rs )

Scroll to top