Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod "Galeb" danas je uz pomoć tri tegljača otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuređen u brod muzej.

PROČITAJTE: 

Vrednost radova, kako prenose agencije, iznosi je 46,9 miliona kuna, odnosno 6,31 miliona evra, a rok za završetak radova je 14 meseci.

 

"Galeb" je u riječkoj luci bio privezan od sredine 2013. godine.

Brod je izgrađen i porinut 1938. godine u Đenovi pod imenom "Ramb III", a najpre je služio za prevoz banana.

Međutim, početkom Drugog svetskog rata postao je ratni brod, da bi ga 1943. godine preuzeli Nemci, koji su ga koristili kao minopolagač, pod imenom "Kajbic".

Na kraju rata je potopljen u riječkoj luci, ali posle tri godine izvučen je iz mora kako bi, pod imenom "Galeb" postao ploveća rezidencija tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

*Foto: Profimedia

Na tom brodu je Tito održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom iz Pokreta nesvrstanih, ugošćavao svetski džet- set, ali je njime išao i na brojna državnička putovanja.

Kada se Jugoslavija raspala "Galeb" je završio u Boki Kotorskoj, da bi ga zatim kupio jedan grčki brodovlasnik, čija je firma, posle nekog vremena, otišla u stečaj.

 

A onda ga je otkupio Grad Rijeka, koji je krajem septembra, uz veliku kritiku opozicije, podigao pozajmicu kako bi se brod obnovio i postao muzejsko- turistička atrakcija.

Brod se, kako su izvestili hrvatski mediji, sređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 - Evropska prestonica kulture.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda muzeja sastojaće se od četiri celine: istorija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

- Takvog muzeja nema u Hrvatskoj. Ne postoji brod koji će postati muzej. On je uistinu brod feniks- izjavila je za hrvatske medije Nikolina Jelavić Mitrović, koja će biti zadužena za stalnu postavku na brodu Galeb.

(BalkansPress / Izvor: Srbijadanas.com)

Scroll to top