BalkansPress

Dobro došli!

Beograd i Banjaluka mogli bi uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici.

Ova ideja postoji već dugo, a ponovo je "reaktivirana" nakon što je Vlada Velike Britanije objavila poverljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizovala ni naredila zločine.

Takođe, u dosad nepoznatim britanskim dokumentima tvrdi se da su akciji u Srebrenici prethodili "konstantni tromesečni udari Armije BiH" i da je "napad Srba izvršen samo s jednom četom i četiri tenka, čime se sugeriše nepostojanje namere za većim napadom".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da, posle obelodanjivanja britanskih dokumenata, nema više dileme da Srbija i Srpska treba da zatraže novu međunarodnu komisiju o Srebrenici ili da je same formiraju.

 

Inače, dešavanja u Srebrenici već istražuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je u avgustu 2018. formirala Vlada Srpske. Komisija bi do kraja godine trebalo da završi izveštaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za "Novosti", da je dokument britanske obaveštajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji:

*Milorad Kojić, Foto D.Pozderović

- Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u RS nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savetu bezbednosti UN. Ovo je veliki apsurd - Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici - ističe Kojić.

On objašnjava da jedan takav dokument obaveštajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.

 

SONjA KARADžIĆ: POČETAK OTKRIVANjA ISTINE

Komentarišući dokument britanske obaveštajne službe o Srebrenici, Sonja Jovičević Karadžić, ćerka Radovana Karadžića, rekla da je da su ovakve dokaze timovi odbrane i iznosili na suđenjima u Hagu:

- Veća ih nisu uzimala u obzir, iako su sudije nesumnjivo imale saznanja o postojanju ovakvih dokumenata koji bi mnoge ljude oslobodili. Mnoge zapadne službe, pre svega američka i britanska, imaju na hiljade ovakvih dokumenata. Iskreno se nadam da je objavljivanje ovog dokumenta samo početak otkrivanja istine.

POTEZI VLADE I SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE

OKUPLjENI STRUČNjACI IZ 12 ZEMALjA

ODLUKU o formiranju Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, s ciljem objektivnog i nepristrasnog utvrđivanja istine o stradanju svih naroda, potvrdile su ranije Vlada Srpske i Narodna skupština, na posebnoj sednici u avgustu 2018.

U februaru 2019. Vlada Srpske imenovala je članove ove dve međunarodne nezavisne komisije iz 12 zemalja. Na čelu komisija, koje su počele da rade u martu su priznati stručnjaci - predsedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafel Izraeli. Komisija za Sarajevo ima sedam, a za Srebrenicu devet članova.

Nezavisne komisije donele su odluku da ne izlaze u javnost dok ne završe kompletan rad, a njihov nalaz biće predstavljen celom svetu i obavezujući za institucije Srpske.

Scroll to top