Širom Crne Gore se već nekoliko nedelja održavaju molebani i masovne litije u znak protesta zbog usvojenog spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Juče su održana najmasovnija okupljanja u velikom broju gradova.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da je u litiji kroz Podgoricu sinoć učestvovalo više desetina hiljada gradana. Povodom toga se prema pisanju crnogrskih medija, oglasio i reditelj Danilo Marunović.

PROČITAJTE: Novak i italijanski novinar napravili šou na šampionskoj konferenciji: Svi popadali od smeha u sali

 

Lokalni mediji su u celosti preneli njegov status, gde je napisao sledeće:

"Prošla je velika povorka litije, u blizini moje zgrade… Sa zvučnika je išla pjesma koja je u dalekoj namjeri "duhovna" ali u biti klasičan turbo narodnjak sa orjentalnim – turskim ključem. Poznati promukli, ruralni, oni nazalni, poluartikulisani krici, oni iz narodnjačkih trilera… U toj rici se ponekad prepoznaju "svetinje" i "kosovo"… Nečije tuđe zastave, ali iskreno ne ostavljaju utisak da su zalutale…

O toj "duhovnoj", molebanskoj šetnji, jer je i sve ostalo tu zalutalo… Jasno artikulisana mržnja. Prema svemu što je drugačije od tog čopora. Primitivizam u originalnom formatu. Ipak, ništa novo, svi smo odrasli uz ovakve ljude, negdje u svojoj blizini.

Ali mi NEMOJTE servirati OVO kao alternativu za budućnost, nemojte mi zamjenjivati teze da su ovi hrabri pojedinci koji se bore za bolju Crnu Goru, nemojte mi ove litije predstavljati kao građanske proteste, jer to nisu. Ali jeste, moram bit iskren, jako zabavna simbioza te dvije humanoidne vrste: pijanih srpskih nacionalista i fejsbuk hipstera, marvelovaca i MiMovaca. Šetajte!"

(BalkansPress / Izvor: in4s.net)

Scroll to top