Centrala Stranke demokratske akcije u Sarajevu, a na čijem čelu je Bakir Izetbegović, nalazi se u vili koju su zaposeli i čiji je vlasnik jedan od nekadašnjih najbogatijih Srba - Mihajlo Mišo Semjan. Ova vila se danas nalazi u Ulici Mehmeda Spahe.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je da je SDA zaposela srpsku vilu i da ne žele da je vrati:

- Vila u kojoj je sedište SDA je objekt koji se nalazio u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba između dva svetska rata - rekao je Dodik.

PROČITAJTE: Jelena (26) otišla u Bahrein, a sada se kući vraća u kovčegu: Devojka iz Smedereva umrla virusa gripa

On kaže da Mihajlo Mišo Semjan ima naslednike koji traže povraćaj te imovine.

- SDA neće da se iseli i vrati naslednicima tu imovinu, što govori o otimačini. Ta ulica, kada je došla ustaška vlast, odnosno kada je Mihajlo pravio tu zgradu, zvala se Sokolska. Kada su ustaše došle na vlast, a većinu te vlasti su činili Bošnjaci muslimani, ulica se nazvala ustaška. Kasnije, kada su partizani preuzeli, zvala se Borisa Kovačevića, partizanskog narodnog heroja - naveo je Dodik.

 

On kaže da se iz ovog primera može videti kako SDA otima imovinu, i kako sprečavaju da se ona vrati Srbima:

- Ovo su činjenice i mogu se proveriti. Za tu kuću postoji zahtev naslednika, koji traže da im se kuća vrati. SDA je zaposela i ne misli odatle izaći. Da ne pričamo o Baščaršiji, ko je koliko bio vlasnik imovine, samo 1938. i 1939. godine koliko je bilo Srba, koliko je bilo drugih, ali u svakom slučaju tamo sada više nema Srba. Ovde je na sceni jedan projekt otimačine koji se ne može završiti kako je zamislila SDA i neko od Bošnjaka - ukazao je Dodik.

Dodik je poručio i, ukoliko Bošnjaci ne žele sa Srbima da grade BiH, onda moraju da prihvate da "ne mogu održati ovu zemlju".

Dušan Šehovac, predsednik Udruženja građana "Istina i pravda", kaže za "Novosti, da je decenijama Srbima oduzimana imovina na području Sarajeva.

- To su radili pojedinci, institucije, političke partije. I to u raznim periodima. Srbima su oduzete kuće, zemljište, fabrike... Ne treba zaboraviti da je oduzeto i zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi - pojašnjava Šehovac.

ODBIJAJU ZAKON O RESTITUCIJI

Šehovac kaže da su u poslednjem periodu u Sarajevu, a kojeg naziva "demokratski", SDA i pojedinci iz ove stranke po sili moći uzimali kuće od Srba i koristili godinama kao svoje. On kaže da je problem što nikada nije otvorena priča o Zakonu o restituciji u Federaciji BiH i da se Srbima, ali i SPC vrati oduzeto zemljište u Sarajevu:

- Ovu priču su zataškali Bošnjaci i njihovi političari!

Scroll to top