MUZIČKA diva Josipa Lisac svojom nekonvencionalnom interpretacijom hrvatske himne “Lijepa naša domovino”, na inauguraciji novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, izazvala je buru reakcija u toj zemlji, koje su donekle zasenile i svađu masona i političke pikanterije u bici za tron u HDZ.

PROČITAJTE: VLJORA, U LAŽI SU KRATKE NOGE! Jamajka IPAK NIJE priznala Kosovo

 

Sama pevačica ne želi da “opravdava” ili “osporava” svoju interpretaciju himne i pomirljivo poručuje da svako ima pravo na svoje mišljenje.

– Ne želim polemike – kratko je za “Novosti” rekla u četvrtak Josipa i dodala da joj je bila velika čast da peva na inauguraciji. – Već sam rekla da treba voleti svoju zemlju i biti slobodan u njoj.

Veliko finale usledilo je nakon što je izvesni Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, podneo Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu prijavu protiv pevačice jer je, po njegovom mišljenju, izvela himnu na omalovažavajući način.

– Očekivao sam da će zavijati, ali to je bilo ismejavanje na najgori mogući način. Sramio sam se što sam Hrvat – napisao je “domoljubni” Županović, koji tvrdi da je Josipa koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji nisu društveno prihvatljivi. – Kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji, morala je znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvek koristi kroz oblike javnog izrugivanja.

Kada bi sud prihvatio tužbu i osudio je po članu 349. Kaznenog zakona na koji se Županović poziva, Josipa Lisac odležala bi godinu dana u zatvoru. S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da je interpretacija himne bila hrabra, zanimljiva i intrigantna.

– Zoran Milanović je želeo da to bude drugačije, a Josipa i ja smo hteli da poručimo kako je iza svega samo i jedino ljubav – kaže Zvjezdan Ružić, džez pijanista koji je sjajnu pevačicu pratio na klaviru. – Pripreme su trajale mesec dana jer se Milanović odmah nakon pobede odlučio da himnu otpeva baš Josipa Lisac.

 

– Interpretacija Josipe Lisac imala je autorsku, umetničku notu, što se i može očekivati od profesionalne, vrsne i iskusne pevačice koja je himnu otpevala kao suptilnu, nežnu rodoljubivu pesmu, u čemu ne vidim apsolutno ništa loše – tvrdi etnolog Aleksej Gotardi Pavlovski.

Na internetu ne prestaju polemike, šire se video-radovi u kojima se na duhovit način podseća kako je Josipa pevala, ali, padaju i teške uvrede. “Ništa gore se nije čulo”, “Više mi je delovalo kao sprovod, a ne inauguracija”, deo je reakcija, dok ima i onih koji tvrde da je sve bilo lepo, neuobičajeno i nenametljivo.

DRŽAVNI VRH

O INTERPRETACIJI himne razgovarao je i državni vrh na koktelu posle zakletve koju je dao Milanović, a svi su se složili da je to bilo “nešto novo”, mada je “novo i to da je levičar Milanović položio zakletvu pred celim politbiroom desnog HDZ”.

(BalkansPress / Izvor: novosti)

Scroll to top