Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da Crna Gora, kao i sve ostale države, ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu i da sporni Zakon o slobodi veroispovesti ničim ne ugrožava svetinje bilo koje crkve i da će njih i dalje koristiti vernici.

PROČITAJTE: PLAĆAĆEMO KAUCIJU ZA SOKOVE I JOGURT: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži

U intervjuu za sarajevsku TV “Face”, on je ocenio i da je taj zakon dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrednosti i da ni po čemu ne ugrožava ni slobodu veroispovesti, niti svetinje crkve, ili bilo koje druge verske zajednice, pa ni Srpske pravoslavne crkve (SPC).

– Raspoložen sam, u svakom trenutku da pred licem javnosti s bilo kim ukrstimo argumente i to sam u nekoliko navrata već radio, i da zaista vidimo da li ima ikakvog osnova, strah, makar bilo kog pojedinca, ne samo SPC, da država nekim svojim zakonom ugrožava njihova verska prava i slobode. Kada bih čuo jedan takav argument, verujte, sugerisao bih i Vladi i Parlamentu da ispitamo svoje rešenje – rekao je Ðukanović, prenosi RTCG.

 

On je naveo da, međutim, manipulacije u vezi sa zakonom još traju. Prema njegovim rečima, učesnici protestnih litija protestuju protiv državne politike Crne Gore.

Velikosrpski ideolozi, navodi Ðukanović, shvatajući da je Kosovo izgubljeno višedecenijskom pogrešnom politikom Beograda, pokušavaju da pronađu zamenu za projekat Velike Srbije.

– Republika Srpska je nešto što im prvo pada na pamet, ali po mojoj oceni, to ne zadovoljava njihove apetite. Republika Srpska sa Crnom Gorom bi mogla biti odgovarajuća kompenzacija za ideologe i realizatore politike Velike Srbije u našem regionu”, rekao je predsednik Crne Gore.

PROČITAJTE: RUDAN O SKANDALU SA JOSIPOM LISAC: Ko normalan može da prepozna lepo, naše i junačko u ovome gde živimo?

On je dodao da je “predsednik Srbije izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori, čiji je je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promjena vlasti u Crnoj Gori.

– U redu, primamo k znanju i naravno odredićemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni – kazao je Ðukanović.

Poručio je da Crnu Goru sada brane njene državne institucije, koje su veoma legitimno utemeljene većinskoj volji građana Crne Gore iskazanoj na referendumu 2006 o nezavisnosti.

– Nestala je crnogorska država, nestala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ali moje pitanje je a šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena crnogorska država? Što sada Crna Gora nema isto pravo koje imaju sve države koje imaju značajnu pravoslavnu zajednicu, da formira svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu”, upitao je Ðukanović.

Scroll to top