BalkansPress

Dobro došli!

Miraš Dedeić, koji sebe naziva predvodnikom Crnogorske pravoslavne crkve, optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu da "predvodi ustanak protiv ustavnog poretka" Crne Gore i da se "stavila u funkciju velikodržavnih interesa Srbije" .

PROČITAJTE: Kad se MUSLIMAN moli za BRATA PRAVOSLAVCA, za mir, vladiku Joanikija: Dženan Kolić ispred Sahat Kule u Podgorici (FOTO)

U pisanoj izjavi, koju prenose crnogorski mediji, raspop Miraš Dedeić ili "mitropolit Mihailo" ističe da su svetinje koje brani SPC i njeni vernici zapravo crnogorske i poručuje "beogradskim popovima da iz Crne Gore mogu da iznesu samo prašinu na opancima".

"Oni predvode ustanak protiv ustavnoga poretka, kojem tepaju litije i molebani, i dovode u pitanje osnovne vrednosti evropske civilizacije i nasrću na istorijske činjenice", naveo je Dedeić.

 

Ističe da SPC "diriguje ustankom čiji je zaštitni znak uzvik: 'ne damo svetinje'".

"Čije su to svetinje ako ne crnogorske? Svaki kamen naših crkava i manastira čuva kulturni identitet našega naroda i crnogorskog prostora. Ambicije cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koja se predstavlja crkvom, nesrazmerne su moćima koje pokušavaju da kompezuju podupiranjem sa Srbijom i Republikom Srpskom. Njih dve, zaklonjene brigom za svoje sunarodnike, ponašaju se kao sile i nadahnjuju beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu, uopšte", stav je Miraša Dedeića, odnosno poglavara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE: Penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć stiže po 100 evra: Ostali mogu i da se JAVE NA OVAJ BROJ!

On je pozvao građane da se "okupe oko vrednosti koje čine okosnicu svakoga civilizovanog društva, kakvo je crnogorsko", a sve u cilju, kako je naveo da se "spreči slom države i pad u ropstvo beogradskih centara moći".

Još jedna izjava koja apsolutno neće doprineti smirivanju tenzija u Crnoj Gori...

Scroll to top