BalkansPress

Dobro došli!

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske preminuo je jutros oko šest sati u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Iz ove zdravstvene ustanove je potvrđeno da je Krajišnik preminuo od posledica infekcije novim korona virusom.

-Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem izjavljuje iskreno saučešće porodici preminulog - saopšteno je iz UKC RS.

PROČITAJTE: DEBEO DOSIJE, RANjAVANjE PRIPADNIKA BIA... Evo ko je Strahinja Stojanović koji je danas ubijen na Novom Beogradu

 

POLITIČKA KARIJERA

U politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije ”Energoinvest”. Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS, a odmah zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH. Bio je predsednik Skupštine SR BiH od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine. Na funkciji ”spikera parlamenta” pokazao se kao vrlo vešt, strpljiv i uporan parlamentarac. Bio je poznat po dugim taktičkim pauzama, kojim je često prekidao napetu atmosferu i burne polemike među poslanicima nacionalnih stranaka. I u višenacionalnoj javnosti je stekao reputaciju staloženog i miroljubivog srpskog političara.

Preminuo ratni zločinac Momčilo Krajišnik

Nakon višestruke majorizacije od strane koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran i za predsednika Skupštine srpskog naroda BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsednik Narodne skupštine RS, obavljao je sve do prvih posleratnih izbora 1996. godine.

 

GOSPODIN NE

Na izborima 1996. izabran je za srpskog člana Predsedništva BiH na mandat od dve godine, a posle 1998. delovao je kao senator RS (član Senata Republike Srpske je bio od 1996. godine).

Uoči i tokom rata učestvovao je u političkim i mirovnim pregovorima, uključujući i pregovore u Dejtonu 1995. godine. Zbog nepopustljivosti pred međunarodnim posrednicima Ričard Holbruk , specijalni američki izaslanik za Balkan, opisivao ga je imenom ”Mister No” (Gospodin Ne).

КО ЈЕ БИО Момчило Крајишник

HAPŠENjE I PRESUDA

Francuski specijalci SFOR-a Krajišnika su uhapsili u ranim jutarnjim satima 30. aprila 2000. godine u kući na Palama i odveli u Hag. Pritvoren je u zatvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal). Iako nikada nije obavljao neku izvršnu funkciju, kao član Ratnog predsedništva po funkciji je optužen za ratne zločine, etničko čišćenje, genocid i slično, koje pred sudom negirao. Godine 2006. osuđen je na 20 godina zatvora. U odnosu na prvostepenu presudu kazna je umanjena za sedam godina.Oglašen je krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje kao i zločine protiv čovečnosti, ali ne i za genocid. Posle smrti Slobodana Miloševića, bio je najviše rangirani političar optužen pred Haškim tribunalom.

Većinu kazne Krajišnik je proveo u zatvoru u Ševeningenu, a ostatak u Velikoj Britaniji. Nakon odležane dve trećine kazne pušten je na slobodu 30. avgusta 2013. godine. U Banjaluci i na Palama je dočekan sa velikim uvažavanjem, kao jedan od tvoraca Republike Srpske.

Scroll to top