BalkansPress

Dobro došli!

Iako još postoje brojne nesigurnosti, gej parovi iz Crne Gore sa nestrpljenjem iščekuju dan kada će moći pred matičarem da kažu sudbonosno da, a kako iz LGBT Foruma Progres tvrde, tome se raduje i veliki broj parova iz regiona.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola sutra će stupiti na snagu. Iako će stupanje u životnu zajednicu biti moguće, LGBT parovi će morati još da sačekaju kako bi ostvarili sva prava iz tog zakona, jer nije usvojen niz podzakonskih akata.

PROČITAJTE: Dr Nestorović: Sa Rusima pokrećem centar za lečenje Teslinim metodom, u SAD bi me ubili

 

Ceremonija sklapanja partnerstva osoba istog pola neće se mnogo razlikovati od ceremonije sklapanja braka pred matičarem, tvrde u LGBT organizaciji. Ipak, matičari su nedavno prošli obuku kako bi im se približilo kako će u praksi izgledati sklapanje tih partnerstava.

- U osnovi, istopolni parovi će pristupiti u opštinu da pred matičarem, uz prisustvo dva svedoka, sklope partnerstvo i ono bude upisano u registar. Sve preko toga - proslave, mesto i način obeležavanja, zvanice i sl. je isključivo do želje i volje samih partnera, kao i što bi ceremonija sklapanja braka bila - kazali su za "Novosti" iz LGBT Foruma Progres.

*Izvod iz registra životnih partnerstava osoba istog pola, Foto Službeni list CG

Neke razlike će postojati, i to su uglavnom formalnosti pred matičarem koji će svoje obraćanje morati da prilagodi gej parovima, te neće biti "mladoženja možete poljubiti mladu" nakon što su oboje rekli da.

Sklapanje partnerstva u početku neće biti omogućeno u svim gradovima, već će ovi parovi partnerstvo sklapati u malom broju opština, prvenstveno u Podgorici.

 

- Danom stupanja na snagu zakona, istopolni partneri će moći, u malom broju opština, da svoje partnerstvo upišu u matični registar istopolnih partnerstava i dobiju uverenje o partnerstvu, dok će uživanje prava iz ovog zakona morati da sačeka usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata. Moramo da naglasimo da se u nadležnim resorima ubrzano radi na određenim aktima - pravilnici i sl., te da se do 15. jula, dana stupanja na snagu zakona, određene činjenice mogu promeniti - objašnjavaju iz LGBT organizacije.

ГЕЈ ПАРОВИ ОД СУТРА И ПРЕД МАТИЧАРЕМ: Закон о истополним браковима на снази, остваривање свих права на чекању

*Foto: Profimedia

PROČITAJTE: FEDERER JE NAJVEĆI IKADA: Francuski teniser precrtao Đokovića, evo zbog čega...

PO UGLEDU NA ZAPADNU EVROPU

Kako navode u Progresu, Zakon je rađen po modelima koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, te neće biti suštinskih razlika u samim procedurama.

Scroll to top