Makedonija, Bosna i Kosovo su na ivici provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja.

Ovo se upozorava u analizi koju je objavio američki „Forin afers“, jedan od najuticajnijih svetskih časopisa za međunarodne odnose.

Vašington je, kako se ocenjuje, preuranjeno prebacio odgovornost za region na Evropljane, čija strategija „štapa i šargarepe“ nije dala rezultat, dok Vladimir Putin ne bira sredstva, poput ekonomskih ucena i podrške vladi Nikole Gruevskog u Skoplju, da umanji uticaj Zapada.

 

MAKEDONIJA

LOŠA VLAST GUBI KOMPAS

Makedonija je pravi primer neuspeha. SAD i EU ova zemlja slabo zanima, a Grčka je blokira na putu ka EU i NATO. Vlast ređa skandale, a protiv nje su se, u građanskim protestima, ujedinili Makedonci i Albanci. Medijsku cenzuru aktivnosti opozicije probija albanska TV „Alsat“. Usred toga, javlja se opasnost od albanskog ekstremizma, kao poručena za premijera Gruevskog, koji igra na kartu nacionalizma i na tvrdnju o međunarodnoj zaveri. „Deluje da je Gruevski rešen da se bori za vlast do kraja, ostavljajući stabilnost Makedonije u ruševinama.“

BOSNA

DRŽAVA PRED RASPADOM

„Ako je Makedonija u akutnim bolovima, Bosna se suočava sa dubokom i gotovo neizlečivom povredom“, konstatuje se u analizi. Kao najopasniji faktori, pored stalnog međuetničkog nepoverenja, navode se radikalni islam i ruski uticaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocenjuje se da već vuku konkretne poteze za podelu države. Rezultati popisa koji će biti objavljeni u junu, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici mogli bi dodatno da ugroze krhku zemlju, koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o ostanku Republike Srpske u BiH.

KOSOVO

ISLAMISTI I NACIONALISTI

Kosovo je „u jadnom stanju“, upozorava „Forin afers“. Kao posebna opasnost navode se radikalne opcije za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, što bi otvorilo novi sukob sa Srbijom. Vlada u Prištini je počela da zauzima tvrd stav u dijalogu u Briselu, a u isto vreme se primećuju znaci pojačanog islamskog radikalizma. „Velika je briga da bi islamisti mogli da nađu zajednički jezik sa radikalnim albanskim nacionalistima. Brisel i Vašington treba da pritisnu albanske lidere da napreduju u reformama u vladavini prava“, piše u analizi.

 

(Izvor: Blic.rs | Autor: Nikola Tomić)

Scroll to top