Nesvakidašnji događaj u Sarajevu u utorak uveče! Kako je juče prenela Srna, višegodišnje međuetničke napetosti u Velikoj masonskoj loži Bosne i Hercegovine, koje su se, pre svega, ogledale u potpunoj bošnjačkoj dominaciji u ovom prilično zatvorenom bratstvu, eskalirale su u otvoreni fizički sukob i masovnu tuču u masonskoj zgradi, u naselju Radava.

Izvor Srne, blizak masonskom bratstvu u BiH, ispričao je da se sukob dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH, a da je rezultat svega nekoliko povređene "braće", toljagama i kamenjem polupani skupoceni automobili i definitivni raspad masonskog bratstva u BiH, koje je na ovaj način, umesto tolerancije i kosmopolitizma, demonstriralo da je BiH "nemoguća i nenormalna država".

 

Navodni, glavni akteri tuče bili su profesor doktor Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH, profesor doktor Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz Kliničkog centra Tuzla, visoki zvaničnici SDA, sa jedne strane, a s druge strane grupa Srba i Hrvata u čiju zaštitu je stao profesor doktor Edvin Dervišević sa Univerziteta u Ljubljani, koji je navodno vođa masona u BiH.

- Ko zna kako bi se sve završilo da se posle nekoliko minuta nije pojavilo obezbeđenje iz susedne vile Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, gde je upravo bio veliki prijem za strane diplomate u BiH - kaže izvor Srne.

"Novosti" su pokušale da dođu do aktera tuče i njihovih izjava, ali su telefoni ostali "nemi". Ipak "Novosti" su saznale da se jedan od spomenutih, prof. dr Rađo nalazi već nekoliko dana u Palermu u Italiji.

ČLANOVI - Prema navodima Srne, u BiH ima 160 članova masonskog bratstva. Od tog broja je 12 Hrvata i 27 Srba, a ostalo su Bošnjaci.

U policiji Kantona Sarajevo su nam potvrdili da nemaju prijavljenu bilo kakvu tuču u naselju Radava.

Prema navodima Srne, nagoveštaji međuetničkih podela i nepomirljivih razlika su počeli pre šest godina, kad su čelni ljudi Velike lože BiH iz Sarajeva sprečili nameru banjalučkih masona da novoformiranoj loži u Banjaluci daju ime Nikole Tesle.

- Ma koliko su doktor Aleksandar Lazarević i profesor doktor Nenad Babić iz Banjaluke bili uporni da banjalučkoj loži daju ime po najvećem naučniku - Nikoli Tesli, bošnjački masoni su ih nadglasali i loža u Banjaluci je dobila bezlično ime "Feniks" - navodi Srna.

"Novosti" su kontaktirale sa profesorom dr Nenadom Babićem, ali nam je on rekao da ne zna otkud uopšte njegovo ime u kontekstu masona.

- Stvarno ne znam o čemu je reč i otkud uopšte moje ime u toj priči - kaže za "Novosti" dr Babić.

ŠEST LOŽA U BiH

Masonska loža u BiH osnovana je 2000. godine, a sve ključne pozicije u Velikoj loži obavljali su navodno Bošnjaci. Pet loža se nalaze u Federaciji BiH - "Ivo Andrić", "Luks Bosnie", "Veritas", "Svjetlost Balkana" i Loža "Tuzla-Evropa", dok se u Republici Srpskoj nalazi samo jedna loža - u Banjaluci, gde više od polovine njenih članova opet čine Bošnjaci iz Bihaća, Cazina, Kladuše i Sanskog Mosta.

(Novosti.rs)

Scroll to top