Kotoranin Dalibor Đurić (34) ustreljen je snajperom u krugu spuškog zatvora iz osvete za ubistvo Baranina Danila Radonjića i Podgoričanina Dženana Ramovića u Beogradu 2011. godine!

Kako saznaje Informer CG, osveta je prvi trag do kog se došlo u istrazi brutalnog ubistva pripadnika "škaljarskog klana", često povezivanog sa likvidacijom Radonjića i Ramovića, u kojoj je navodno bio saučesnik. Đurić je, tragom te priče, učestvovao u dvostrukom ubistvu, za koje se veruje da je izvršeno po nalogu Luke Bojovića.

 

Uz sada već pokojnog "škaljarca", kao akter dvostruke likvidacije u Zemunu pominjan je i Milan Mićko Vujović (36), jedan od vođa barsko-budvanske kriminalne grupe.

Đurićeva uloga u toj likvidaciji, počinjenoj 8. septembra 2011. godine, nikad nije dokazana, niti je protiv njega pokretan proces iako se pričalo da je on kao Bojovićeva desna ruka do guše upleten u to ubistvo. Zna se, međutim, da je Đurića pomno pratila srpska policija zbog sumnje da je učestvovao u najtežim krivičnim delima na njenoj teritoriji, uključujući i sačekušu u Zemunu od pre pet godina.

Rakočević: Presudan je faktor iznenađenja - Kriminolog Velimir Rakočević uveren je da je u likvidaciji Đurića presudan bio faktor iznenađenja.
- Uprava zatvora verovatno nije očekivala da će se mafijaši drznuti i udariti na jedan od najčuvanijih objekata u državi. Problem je i u tome što se zgradi posle vraćanja zemlje ranijim vlasnicima sada relativno lako može prići. Osim toga, zatvorenici su izloženi spoljnim uticajima dok koriste slobodno vreme u okviru ZIKS. Tako je i profesionalac koji je ubio Đurića sa udaljenosti lako locirao metu - kaže Rakočević.

- Srpski istražitelji imali su operativna saznanja da je Đurić ubio Branislava Šaranovića iz Danilovgrada, njegovog kuma Danila Radonjića iz Bara i Dženana Ramovića iz Podgorice. Radonjić i njegov prijatelj Ramović ubijeni su u Zemunu. Tada su dvojica napadača sa skutera izrešetala "mercedes" u kom su bili Radonjić i Ramović. Istraga je došla do saznanja da je Đurić vozio motor, a da je Vujović pucao u Radonjića i Ramovića - kaže dobro obavešteni izvor Informera CG, koji ne zna šta se kasnije desilo i zašto Đurić i Vujović nikad nisu izvedeni pred sud.

*Zapaljen automobil kojim su pobegle ubice / Foto: Informer.cg

Detektiv Vladan Pavićević ne isključuje mogućnost da je ubistvo u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija motivisano neraščišćenim kriminalnim aktivnostima.

- Jasno je da je u pitanju mafijaški obračun i da se možda neko Đuriću osvetio. Mesto, vreme i način na koji je izvršena egzekucija pokazuju da je u pitanju visoki profesionalizam. Istina, najveću odgovornost za ovo ubistvo ima uprava ZIKS jer je dozvolila da se robijaš nađe u poluotvorenom delu zatvora, gde je i ubijen. Njihova uloga nije samo da osuđenicima ne dozvole da pobegnu nego da se i postaraju za njihovu bezbednost u zatvoru - ističe Pavićević.

 

On smatra da je najveći propust u bezbednosti ZIKS napravljen devedesetih godina, kada je zemljište oko zatvora vraćeno ranijim vlasnicima.

Tri "škaljarca" stradala za 17 dana - Dalibor Đurić je treći član "škaljarskog klana" koji je likvidiran u septembru. Pre njega stradali su Goran Biskupović (28) i Miloš Bošnjak (25). Njih dvojica poginuli su 5. septembra u razornoj eksploziji u naselju Muo. Eksplozivna naprava postavljena je u slepoj ulici kojom se ide do Biskupovićeve kuće. Aktivirana je u trenutku kada su Biskupović i Bošnjak peške naišli tom ulicom.

- ZIKS je tada bio u obavezi da podigne bedeme propisane visine i debljine. Zašto to nije učinjeno, nije jasno. Umesto toga, desila se ružna opomena nadležnima da konačno treba da počnu da rade svoj posao - zaključuje Pavićević. 

Zatvor u Spužu / Foto: Informer.cg

 

(Informer.rs)

Scroll to top