BalkansPress

Dobro došli!

Škaljarski klan ponovo je napravio haos u "podzemlju". Kako "Blic" ekskluzivno saznaje, pripadnici ove kriminalne grupe nedavno su, po drugi put, ukrali tovar kokaina od suparničkog kavačkog klana.

- Krađa je izvedena u jednoj evropskoj luci, a ukradeni tovar je količinski mnogo veći od prve ukradene ture od 300 kilograma kokaina 2014. u Valensiji. Prva krađa rascepila je kotorski kriminalni klan na dve grupe, škaljare i kavače, koji su od tada u najvećem mafijaškom ratu na Balkanu. Nova krađa kokaina, koji je iz Južne Amerike stigao u Evropu samo je rasplamsala rat koji se vodi na relaciji Crno Gora - Srbija i koji se okončava profesionalnim, često plaćenim likvidacijama - kaže za "Blic" izvor blisak srpskim bezbednosnim strukturama.

Uviđaj pucnjave na Voždovcu

*Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija Uviđaj pucnjave na Voždovcu

Poslednja žrtva ovog mafijaškog rata je pripadnik škaljarskog klana, Cetinjanin Miloš Đuričković (47), koji je u petak oko 4. sata ranjen u vrat dok je stajao na terasi stana u Miklošićevoj ulici na Voždovcu. Đuričkovića je okrznuo metak i njega je Hitna pomoć prevezla u bolnicu gde je operisan.

- Đuričković je, kao i većina škaljarske ekipe stacioniran u Beogradu jer su u Crnoj Gori na meti policije mnogo više od suparničke ekipe. Suparnička, kavačka ekipa u Crnoj Gori ima zaštitu glavnog bosa Brana Mićunovića, dok su se škaljari otrgli od bilo kakvog autoriteta, čak su i pretili Mićunoviću da se ne meša u njihov sukob sa kavačima - kaže naš izvor.

 

Dosadašnja operativna saznanja naših bezbednosnih službi ukazuju da su kavači daleko organizovaniji, brojniji, finansijski nadmoćniji, ali da uprkos tome, škaljarska ekipa važi za daleko opasniju.

- Škaljarska ekipa je podmlađena, vešti su na oružju, spremniji i ne slušaju nikoga. Zato su i opasniji. Bolje dolaze i do informacija, tako su i uspeli da dva puta ukradu narko-tovar od kavača, ali i da ih preduhitre u pripremanim likvidacijama, kao što je bio slučaj sa nedavnim pokušajem ubistva Duška Roganovića u Herceg Novom, koji je u eksploziji bombe pod njegovim automobilom ostao bez obe noge. Roganović je ubijen u momentu dok je planirao i organizovao ubistvo nekog od škaljarske ekipe u Beogradu.

Jovica Vukotić, vođa škaljara

*Foto: Facebook Jovica Vukotić, vođa škaljara

Vođe škaljarske ekipe su braća Jovica i Igor Vukotić. Koliko su se osamostalili govori podatak da su u sukobu sa svim ostalim crnogorskim kriminalnim ekipama. Osim sukoba sa kavačkom ekipom, braća Vukotić su u sukobu i sa grupom Darka Šarića, grupom "Maksimus" koju vode saradnici pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i sa istaknutim pojedncima crnogorskog podzemlja: Ivanom Deliće, grupom ubijenog Armina Muše Osmanagića, porodicama Šaranović i Radonjić.

 

Uprkos najbrutalnijem sukobu, između dve zarađene ekipe i dalje postoje stari zajednički prijatelji i zajednički interesu u narko biznisu. Tako se prošle godine desilo da jedan od vođa škaljarske ekipe bude na večeri sa jednim viđenijim pripadnikom kavačkog klana u jednom novosadskom restoranu. Sutradan je, pripadnik kavačkog klana ubijen, i to po naređenju vođe škaljara.

Bomba za Duška Roganovića

*Foto: CDM / Promo Bomba za Duška Roganovića

Prva žrtva rata škaljara i kavača bio je Cetinjanin Goran Radoman, koji je 20. februara 2015. ubijen u garaži zgrade na Novom Beogradu, gde je imao penthaus. Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana, i veruje se najodgovorniji za krađu 300 kilograma kokaina u Valensiji.

17. maj 2015 - Bivši poslanik Saša Marković iz Budve ubijen je iz zasede dok se vraćao kući. Utvrđeno je da je ubijen greškom, i da je meta bio njegov kum Goran Đuričković, koji se prethodno vratio iz Valensije i koji je kod kuma našao utočiše.

26. jun 2015. - Ivan Lopičić ubijen je na kućnom pragu u kotorskom naselju Sveti Vrači, u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Bio je blizak škaljarskom klanu.

27. oktobar 2015. - Goran Đuričković, zet fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona I član škaljarskog klana ubijen iz snajpera u bašti svog lokala „Old fišermen“ u Budvi.

 

27. mart 2016. - U naselju Rakite hicima iz pištolja ranjen je Vojin Stupar. On je zet Igora Božovića, koji je pre tri godine osuđen za šverc kokaina. Blizak je kavačkom klanu.

9. april 2016. - Srđan Vlahović ubijen je u kotorskom naselju Dobrota. Ubica je pucao na Vlahovića dok je sedeo u automobilu iz kojeg je prodavao cigarete. Vlahović je bio član obezbeđenja vođa kavačkog klana.

23. maj 2016. - Na meti napadača bila je i supruga vođe kavačkog klana Radoja Zvicera - Tamara Zvicer. Napadači su ispalili nekoliko hitaca, ali ona srećom, nije povređena.

2. jun 2016. - Nepoznate osobe ispalile su više hitaca u vozilo kojim je upravljao Miloš Radonjić iz Kotora, blizak saradnik vođa kavačkog klana. To je bio četvrti napad na Radonjića.

17. jun - Kod Žeželjavog mosta u Novom Sadu isplivalo je telo Kragujevčanina, Gorana Dučića, šefa obezbeđenja vođa škaljarskog klana Jovice Vukotića. U večeri kada je nesato, Dučić je bio na jednom novosadskom splavu. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastala utapaljem.

U Kašćelanov "audi" - 15 hitaca

*Foto: RAS Srbija U Kašćelanov "audi" - 15 hitaca

26. jun 2016. - Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana, ranjen je u pucnjavi na njegov "audi" u centru Novog Sada. U pucnjavi je ispaljano 15 hitaca, a Kašćelan je pogođen u stomak.

5. septembar 2016. - Kotorani Goran Biskupović i njegov prijatelj Miloš Bošnjak ubijeni su kada je nepoznati napadač aktivirao eksplozivnu napravu dok su pontom išli ka porodičnoj kući u naselju Muo. Biskupović je bio član škaljarskog klana.

22. septembar 2016. - Dalibor Đurić, član škaljarskog klana, ubijen je snajperom u spuškom zatvoru. Za učestvovanje u ubistvu osumnjičeni su Kotorani Miloš Trbo i Dejan Pavićević.

 

10. oktobar 2016. - Cetinjanin i pripadnik škaljarskog klana Radomir Đuričković ubijen je na Cetinju. Đuričković je bio kum Gorana Radomana, a istragom je utvrđeno da iza ubistva stoji „kavački klan“. Za ubistvo Đuričkovića osumnjičeni su Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović, koji su u bekstvu.

7. decembar 2016. - Budvani Đorđe Boreta i dr Dragan Zečević ubijeni su u bašti lokala „Trofej“ u Bečićima. Zečević je bio slučajna žrtva. Istraga je ukazala da je likvidaciju naručio „kavački klan“. Za učestvovanje u ubistvu osumnjičeni su

Vladimir Šmanja iz Banjaluke i srpski državljanin Miljan Bulatović. Poternice su raspisane za četiri osobe.

19. decembar 2016. - Marko Martinović (38) iz Podgorice za dlaku je izbegao smrt kada je eksplozivna naprava aktivirana ispod njegovog automobila. Martinović je obezbeđivao vođe škaljarskog klana braću Igora i Jovicu Vukotića.

19. januar 2017. - Đorđe Sekulović ubijen je u eksploziji bombe ispod njegovog automobila. Teške povrede tada je zadobila Jelena Korać. Sekulović je bio povezan sa „kavačkim klanom“.

25. april 2017. - Duško Roganović, član kavačkog klana ostao je bez obe noge u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil u Herceg Novom.

12. maj 2017. - Na terasi stana u Beogradu ranjen je Miloš Đuričković, brat ubijenog Radomira Đuričkovića i rođak ubijenog Gorana Đuričkovića, pripadnika škaljarskog klana.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top