BalkansPress

Dobro došli!

LESKOVAC - Milica je pala kao pokošena, grom ju je udario u glavu i nije joj bilo spasa. Neverovatno je da je samo ona stradala od svih ljudi koji su se zatekli u njivi u berbi jagoda u vreme oluje.

Ovako pričaju očevici nezapamćene tragedije u selu Belanovca kod Leskovca, kada je od udara groma stradala Milica Janković (59). Nesreća se dogodila u ponedeljak oko 16 časova, kada je veliko nevreme zahvatilo okolinu Leskovca. Milica se zajedno sa komšinicom Dobricom Miltenović sakrila ispod šljive, dok su se ostali berači sakrili ispod traktorske prikolice, udaljene dvadesetak metara.

 

Vruć vetar

- Odjednom je nešto sinulo, a onda se čuo jak prasak. Potom je dunuo topao vetar. Milica je ležala na zemlji i nije davala znake života, dok je Dobrica ležala pored nje. Bili smo nemi posmatrači tragedije - priča J. V., koja je bila ispod prikolice. U prvi mah, Dobrica se nije čula, a onda je ona počela da zapomaže.

- To nas je ohrabrilo jer smo mislili da je i ona mrtva. Milica mi je bila kao sestra. Izuzetna žena, drug, domaćica. Tako smo i otišle da pomognemo da oberemo jagode. Šta li je ovo, sudbina, ne znam, teško mi je - priča ona.

*Foto: Kurir

Dobrica Miltenović, koja se nalazila ispod šljive u vreme udara groma, sa oduzetim nogama je primljena u Urgentni centar leskovačke bolnice. Ona nije životno ugrožena.

Dok briše suze i plače za komšinicom Milicom, Dobrica kaže da će teško ikada zaboraviti ovaj dan.

- To se desilo već pri kraju berbe, počela je da pada kiša i tek odjednom - ona odlete na jednu, ja na drugu stranu. Pogledam, skočim prema njoj, ali ona nije mrdnula više - priča Dobrica.

Novica Janković, dever pokojne Milice, kaže da nikada neće zaboraviti jezivi prizor.

- Bilo je strašno. Sve se brzo dogodilo, ali mojoj snaji nije bilo pomoći - kaže Novica.

 

Kao eksplozija

Meštani Belanovca ne pamte ovakvo nevreme. Kažu da je za nekoliko minuta palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a onda je udario grom, čiju silinu porede s eksplozijom.

- Mobilni telefoni nisu radili. To se desilo na ivici voćnjaka, ispod prve šljive su sele Milica i Dobrica. Kada se desila eksplozija, udarilo je Milicu direktno u glavu - priča J. S., koji se zadesio na mestu nesreće.

Dragan Janković, suprug tragično nastradale Milice, rekao je da je ovo teška tragedija.

- Imali smo skladan brak, dobro se slagali. Ovo je strašna žalost - priča Dragan.

Šta je privuklo grom

NIJE IMALA MOBILNI KOD SEBE

Interesantno je da Milica i Dobrica nisu imale kod sebe mobilni, niti bilo koji drugi predmet koji bi privukao grom.

U isto vreme, s mobilnim telefonima se nekoliko žena i muškaraca sklonilo ispod prikolice i oni su se spasli.

Hronologija

GROM UBIO ČETVORO LJUDI

- 4. maj 2017 - Saœu ‡ivkovića (47) i njegovog bratanca Marjana (31) iz Maloœiœta kod Niœa ubio grom dok su bili na pecanju.

- 25. jul 2016 - Devojčice Anđelu Bačević i Ivanu Ivanović ubio grom kad su se vraćale kući s bazena.

 

(Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top