BalkansPress

Dobro došli!

Prva krivična prijava za novo krivično delo polno uznemiravanje podneta je danas protiv H.D. (56) jer se na uvredljiv i ponižavajući način obraćao dvema maloletnicama na autobuskom stajalištu.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je nakon saslušanja protiv H.D. pokrenulo krivični postupak, a sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa devojkama K.DJ. i S.Š. od 15 i 16 godina - rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

 

Do incidenta je došlo juče popodne na autobuskom stajalištu u ulici Despota Stefana kada je H.D. u alkoholisanom stanju počeo devojkama da se obraća palacajući jezikom, mimikom, namigivanjem, i drugom specifičnom gestikulacijom im ponudio novac i pozvao ih da za njim uđu u autobus.

Ovo ponašanje kod devojaka je izazvalo osećaj straha i sramote i one su odmah pozvale policiju koja je privela H.D.

Nakon saslušanja osumnjičenog i ispitivanja devojaka tužilaštvo je protiv H.D. pokrenulo postupak zbog krivičnog dela polno uznemiravanje i mada je tražilo da mu se odredi pritvor, sudija je smatrao da je za sada dovoljno da mu se izrekne pomenuta mera zabrane.

Nakon što se obave potrebna veštačenja H.D. tužilaštvo će doneti odluku o optuženju.

Za ovo krivično delo koje je u srpskom zakonodavstvu od 1. juna Krivičnim zakonikom propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je izvršena prema maloletnom licu kao u ovom slučaju, zaprećena je kazna od tri meseca zatvora do tri godine.

Polno uznemiravanje predstavlja svako nepristojno dobacivanje, ponašanje, ponižavajući ili uvredljivi komentari, koji vređaju dostojanstvo osobe kojoj su upućeni.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top