Prošlo je više od 4 godine od brutalnog ubistva Tijane Jurić koju je mesar monstrum Dragan Đurić u noći zmeđu 25. i 26. jula 2014. godine oteo, silovao i svirepo ubio.

Monstrum se trenutno nalazi u našem najčuvanijem zatvoru u Padinskoj Skeli, takozvanoj Novoj Skeli.

Prema zatvorskim propisima, pravo na korišćenja slikarskog atelja, sportske hale, vežbaonice i ljubavne sobe Đurić može da stekne nakon što se završi njegova procena i odredi program postupanja. Za sada, kako saznajemo, nije dobio to pravo.

 

– Đurić nije radno angažovan. Zatvoren je, a u toku dana ima šetnje – kažu iz uprave Nove Skele, i dodaju da je dobrog zdravstvenog stanja.

Inače, Đurić ima pravo na odlazak u zatvorsku ambulantu, a u slučaju teških zdravstvenih problema voze ga na VMA ili u Urgentni centar.

Ćelije u Novoj Skeli nisu otvorene i zatvorenici mogu da se sretnu samo u šetnji, ili tokom aktivnosti gde su uvek čuvari sa njima. Dnevno imaju tri obroka, a jedu u ćelijama.

*Foto: Privatna Arhiva

Dragan Đurić je nedavno dobio i cimera.

Do medija je tokom protekle tri godine došla informacija da mu paketi stižu dva puta mesečno, a da u njima mogu biti i razne stvari za razonodu, poput knjiga, konzole za igricu, koju Đurić navodno poseduje.

Dragana Đurića, kako se pisalo, posećuje samo majka, a prema poslednjim informacijama, on nije pokazao nikakvo kajanje za ovaj težak zločin koji je počinio. Nedavno je čak pokušao i da dokaže da nije kriv, odnosno, da pronađe advokata koji bi dokazao da mu je policija, prema njegovim rečima, iznudila i podmetnula priznanje.

Naravno, nijedan advokat to nije prihvatio

A, ovako je glasilo Đurićevo priznanje tokom suđenja. (Upozorenje, njegovo svedočenje za neke osobe može biti uznemirujuće)

 

– Udario sam je automobilom i ugurao u vozilo. Odvezao sam je u neku njivu na strnjiku, ugasio motor i svetla. Izudarao sam je šakom u glavu. Onesvestila se.

– Na mesečini sam video i da joj je usna bila otečena. Ožedneo sam, pa sam se napio vode, posle čega sam upalio farove na vozilu. Otkopčao sam joj pantalone i svukao ih zajedno sa gaćicama.

– Otimala se i ritala nogama. Ostala je u čarapama i grudnjaku. Obrisao sam je mojom majicom po genitalijama i svuda…

Tokom protekle godine, medijima se obratio i ogorčeni otac Tijane Jurić koji se pozvao na svoje izvore i naveo da Dragan Đurić, po njegovim rečima, živi bolje od polovine stanovnika u Srbiji.

– Ubica mog deteta danas živi u zatvoru bolje od polovine stanovnika naše zemlje. Imaju klimu, teretanu, TV i sve mu je plaćeno. Ne samo da je to bolno za porodice žrtava nego je i sramotno – kaže otac ubijene Tijane.

*Foto: Privatna Arhiva

Neće ga pustiti

Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže za Kurir da maksimalna zatvorska kazna najčešće znači doživotnu robiju.
- Uslovni otpust formalno je uvek moguć. Gleda se uspeh postignut prilikom izvršenja kazne, kao i da nema opasnosti od toga da bi osuđenik izlaskom na slobodu mogao da ponovi krivično delo. Neophodno je da osuđenik odsluži dve trećine kazne, a bitno je i njegovo ponašanje u zatvoru, odnosno ocena onih koji o njemu brinu da li je zatvor na njega imao pozitivan uticaj - kaže Škulić.

Međutim, on navodi da ne veruje da bi stručnjaci procenili da čovek koji je izvršio tako teško krivično delo kao Ðurić neće to ponoviti.
- Formalno, postoji mogućnost da Ðurić izađe na slobodu posle dve trećine odležane kazne, ali je realnije da će odslužiti celu kaznu i da će iz zatvora izaći kao veoma star čovek, ako doživi te godine. Izvršio je veoma teško krivično delo, koje je izazvalo i zgražavanje javnosti - smatra Škulić.

(Izvor: Kurir.rs / Telegraf)

Scroll to top