BalkansPress

Dobro došli!

Veštačenje je potvrdilo odbranu kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca i osporilo navode optužnice da je građevinsko zemljište na Zvezdari stekao na štetu države.

Tročlana komisija veštaka smatra da sporno zemljište nikad nije bilo u vlasništvu države, tako da šteta nije mogla biti naneta.

 

- Katastarska parcela 5000/1 nikad nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji - citirala je sudija Tatjana Sretenović zaključak iz nalaza veštaka u nastavku suđenja Kosmajcu i još dvojici geodeta, optuženim za zloupotrebu položaja, odnosno podstrekivanje na zloupotrebu.

*Foto: Nebojša Mandić

Klimava optužnica

Preciznije, ovim zaključkom veštaci su poljuljali navode optužnice da je Kosmajac uz pomoć geodeta oštetio državu za 100.000 evra u vezi s tim građevinskim zemljištem, jer država nije bila njegov vlasnika, pa nije ni oštećena.

Članove ove komisije veštaka postavio je direktno Viši sud, nakon što su stručnjaci s Geodetskog fakulteta u Beogradu i beogradskog Poljoprivrednog fakulteta odbili da obave veštačenje, navodno zbog nedostatka vremena.

 

- Ukoliko sud prihvati veštačenje, vrlo je izvesno da će Kosmajac biti oslobođen optužbi - procenio je za Kurir izvor iz pravosuđa, podsećajući da je i Kosmajac ranije dostavio sudu kopiju plana na osnovu koje se vidi da sporna parcela nikad nije eksproprisana, kao i uverenje od Republičkog geodetskog zavoda kojim se to konstatuje. Kosmajac je tokom postupka tvrdio da je spornu parcelu kupio od privatnih vlasnika, a oni su kasnije to i potvrdili.

Poslednji svedok

Zamenik tužioca i advokati odbrane su potom zatražili dodatno vreme da se izjasne na navode veštaka. Sudija je prihvatila i saslušala poslednjeg svedoka.

Kosmajac je, podsetimo, u žižu javnosti dospeo kad ga je još 2014. tadašnji premijer Aleksandar Vučić javno prozvao da je najveći narko-diler u zemlji. Iste godine u novembru je uhapšen.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top