Ubistvo pevačice Jelene Krsmanović nije jedino koje je tokom protekle godine zaokupilo pažnju medija, ali je činjenica da se o tom zločinu najviše govorilo u javnosti. I dok će za zločin u Borči uskoro biti podignuta optužnica protiv Jeleninog supruga Zorana Marjanovića, postoje ubistva, neka i višestruka, a u kojima su ponekad žrtve bile tinejdžeri, pa čak i deca, koja su i dalje nerasvetljena.

Iza tih surovih zločina mahom se krije koristoljublje, ali ima i onih žrtava, kao što su brat i sestra Salma, maloletnica Milica Barašanin ili Maja Gostić, koji su ubijeni iz samo zlotvorima znanih razloga.

Ubistvo porodice Salma - januar 2005.

Članovi porodice Salma

*Članovi porodice Salma

Najmasovnije, šestistruko nerasvetljeno ubistvo bio je zločin u kući porodice Salma na Horgošu, u januaru 2005. godine. Ni posle skoro 13 godina ne zna se ko stoji iza brutalnog smaknuća tri generacije porodice Salma.

 

Prvog dana februara u Ulici segedinski put 21, u dve porodične kuće nađeno je šest tela. Supružnici Jolanka (65) i Jožef (69) ubijeni su nožem, a nekoliko metara dalje, u novoj kući, nađeni su mrtvi njihov sin Nandor (40), snaja Neli (33), unuk David (13) i unuka Betina (9).

Porodična kuća u kojoj se desilo ubistvo

*Foto: Privatna arhiva / Porodična kuća u kojoj se desilo ubistvo

Usmrćeni su najverovatnije automatskim oružjem sa prigušivačem. Nandor je ubijen u trpezariji, Neli u maloj sobi za odmor, dečak u kupatilu, devojčica, za koju se veruje da je pokušala da pobegne, u bratovljevoj sobi.

Posle ubistava, ubice su izvršile prematačinu u kući. Ubice koje su bukvalno ubile celu porodicu, još nisu identifikovane, ali istražitelji veruju da je motiv smaknuća - novac, jer se verovalo da Nandor ima veliko bogatstvo. 

Naime, bio je biznismen, trgovao je jabukama, imao veliko poljoprivredno gazdinstvo pod ovim voćem. Navodno je svojevremeno švercovao alkohol, cigarete, a pominjalo se da se u Mađarskoj možda upleo i u neke nedozvoljene radnje.

Prema nekim informacijama u kući je imao i dijamante, i moguće je da je upravo to drago kamenje bilo motiv pljačkašima da likvidicije ne poštede čak ni dvoje dece.

 

Bračni par Karaklajić - septembar 2010.

Momčilo Karaklajić

*Foto: RAS Srbija / Momčilo Karaklajić

Momčilo (81) i Dušanka (75) Karaklajić brutalno su zaklani u svojoj kući u selu Zuce, u septembru 2010. godine. Pljačkaši su celu noć mučili starce i tražili da im daju novac, 120.000 evra, koji su pre zločina dobili od prodaje placa od 45 ari.

Dušanka Karaklajić

*Foto: RAS Srbija / Dušanka Karaklajić

Posle neviđene torture, pljačkaši su zaklali Momčila, i to na stolici, na kojoj su ga prethodno vezali, a potom zarili nož u grkljan Dušanki, izvršili premetačinu u kući i pobegli!

Porodična kuća

*Foto: V. Lalić / RAS Srbija / Porodična kuća

Karaklajići su se inače pred sam zločin strahovali da će ih neko napasti jer su stari i nemoćni i nemaju nikoga od bliže rodbine, budući da im je sin jedinac prethodno umro u Rusiji.

Ovaj zločin koji još nije rasvetljen, verovatno je tipovan i pretpostavlja se da je umešan i neko ko ih je dobro poznavao, jer je premetačina i potraga za novcem izvršena samo u pomoćnoj kući u kojoj su starci stanovali, a ne i u novoj kući koju je napravio njihov pokojni sin.

 

Ubistvo Milice Barašanin - oktobar 2010.

Milica Barašanin

*Foto: B. Vučković / RAS Srbija / Milica Barašanin

Šestaestogodišnja Milica Barašanin, tada učenica Srednje hemijske škole, brutalno je ubijena 7. oktobra 2010. godine u subotičkom naselju Zorka. Nadomak kuće s leđa je napao muškarac sa kapuljačom i prerezao joj je vrat. Ubica je pobegao, a za njim već osam godina traje potraga. Policija ima njegov DNK, ali nema s čim da ga uporedi. 

Te noći je Milica imala slušalice u ušima i sigurno nije čula da je neko iza nje. Mladić koji je poslednji video je rekao da je iza nje išao muškarac sa kapuljačom. Kasnije je našla žena koja je kolima prolazila pored pruge.

*Foto: B. Vučković / RAS Srbija

Devojčicina majka Svetlana Simendić iznela je sumnju da se “njena ćerka nije poznavala ubicu, te da se jednostavno našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”. Ona je dugo verovala da ubicu male Milice niko više ne traži.

Godinama je niko nije kontaktirao iz policije i tužilaštva, a na prijemu kod ministra policije rečeno joj je da je slučaj među prioritetima, ali da ne mogu da otkriju motiv.

Nesrećna žena je pisala i vrhu države i uvek je dobijala isti odgovor - da se na slučaju radi.

 

Porodica Obradović i Maja Gostić - oktobar 2007.

Maja Gostić

*Foto: Privatna arhiva / Maja Gostić

Već deceniju traga se za ubicom Dragice, Zorana i Željka Obradovića, kao i Maje Gostić, koji su na Svetu Petku ubijeni u zgradi u Spasenovićevoj ulilci, u beogradskom naselju Žarkovo. Prema zvaničnoj verziji događaja, ubica je ušao u zgradu i pozvonio na vrata Obradovića. Kada je Dragica otvorila, ispalio je nekoliko metaka i ubio je.

U dnevnoj sobi je usmrtio Zorana, inače građevinskog preduzimača, a na kraju je pucao u Željka i Maju, nakon čega je pobegao.

Porodica Obradović

*Foto: V. Lalić / RAS Srbija / Porodica Obradović

Porodica Maje Gostić je u izjavama za medije navodila da ne znaju zbog čega se njihova ćerka našla na meti ubica. Na žrtve je pucano je iz „škorpiona“ i ispaljeno je čak 56 metaka, a sumnja se da je Zoran ubijen zbog reketa koji su mu tražili.

Porodica ubijene devojke veruje da iza zločina stoji neko ko je dobro pozvao Obradoviće, jer su u stanu nađene šoljice kafe iz kojih su, kako se sumnja, pili domaćini i ubica, ili tiper. U prilog toj pretpostavci navode da je ”Dragica bila nepoverljiva i nikome nije otvarala vrata, pa čak ne bi otvorila ni policiji jer nije želela da joj sin ide u vojsku.

 

Ljiljana Milojević Šulović - februar 2014.

Ljiljana ubijena u svom stanu

*Foto: Đ. Kojadinović / RAS Srbija / Ljiljana ubijena u svom stanu

Skoro četiri godine traga se i za ubicom Ljiljane Milojević Šulović (76), bivše predsednice Kola srpskih sestara, kojoj je ubica smrskao glavu u njenom stanu u centru prestonice.

Veruje se da je starica ubijena iz koristoljublja, te da je zločinac tražio novac koji je prikupljala u ime Kola srpskih sestara, a za koji je ubica pretpostavljao da se nalazi kod nje. Posle zločina u stanu je napravio premetačinu, stvari je pobacao po podu, a fioke izvučene.

Vrata stana nisu bila obijena, što navodi na sumnju da je Ljiljana možda poznavala ubicu i da ga je pustila u stan. U vreme zločina u stanu je bio i Ljiljanin pas. Samo šest meseci pre zločina, starica je opljačkana u zgradi, ali je policija ubrzo uhapsila razbnojnika.

Scroll to top