BalkansPress

Dobro došli!

Dve godine pre stravičnog ubistva sina i supruge ispred Centra za socijalni rad, Marko Nikolić bio je na čelu protesta grupe građana koji su se borili protiv divlje gradnje na Bežanijskoj kosi.

 

Marko Nikolić (43), monstrum iz Rakovice koji je ubio četvorogodišnjeg sina i bivšu suprugu, a potom se pred Novu godinu ubio u zatvorskoj ćeliji, samo dve godine pre zločina koji je počinio bio je organizator protesta tokom kog su građani štitili parkić od divlje gradnje „da bi deca imala gde da se igraju“. U to vreme, njegov sin Mihailo, kog je u julu prošle godine zadavio golim rukama, imao je dve godine.

Na snimku jedne televizijske emisije iz avgusta 2015. vidi se Nikolić, koji ispred grupe građana, na padini Bežanijskog vidikovca, objašnjava da su se okupili da bi „spasli da investitori unište poslednju oazu u koju ne dolaze samo građani Novog Beograda i Bežanijske kose već iz celog Beograda“.

Briga za decu

- Deca ovde uživaju u zelenilu, ali zbog divlje gradnje dece više i nema, roditelji se boje da puste decu zbog teške mehanizacije koja prolazi, zbog automobila koje investitori dovoze u park - zabeležile su kamere reči Marka Nikolića.

*Foto: Privatna Arhiva

On je tada rekao i da je bezbednost dece na prvom mestu i da su zbog brige za njihovu bezbednost bili prinuđeni da zovu policiju da o mališanima brine u parkiću. Govorio je o ljudima koji primenjuju metode zastrašivanja i represije na nevine građane. Na kraju je ova akcija uspela, pa je divlja gradnja zaustavljena, a parkić sačuvan za mališane s Bežanije.

 

Komšija s protesta: Šokirao sam se kad sam čuo šta je uradio

 - Komšije koje su protestovale s Markom Nikolićem kažu da je on bio jedan od organizatora protesta i da mu je bilo stalo da deca imaju prostor za igru.

 - Sećam se da je bio privržen malom Mihailu, često je s njim dolazio u taj parkić. Zaista je verovao tada da taj prostor treba da ostane deci. A zapamtio sam da mi je nekoliko dana pre onoga što je učinio rekao da se normalizuje i situacija s njegovom bivšom ženom. Kada sam potom saznao šta je uradio, nisam mogao da poverujem, potpuno sam se šokirao - rekao je za Kurir jedan od učesnika protesta.

Međutim, dve godine kasnije Nikolić je hladnokrvno ubio sina. Kobnog 13. jula prošle godine on je uzeo malog Mihaila od majke kako bi s njim proveo neko vreme. Umesto da se s njim igra, navodno ga je odveo na groblje i tu zadavio rukama. Njegovo telo na rukama je doneo ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, gde je čekala njegova bivša supruga Maja kako bi preuzela dečaka. Pred nju je bacio mrtvog mališana, a onda nožem nasrnuo na nju. Maji Đorđević zadao je najmanje 27 uboda i čak 30 posekotina po telu. Prema nalazu veštaka, u trenutku kada joj je zadao smrtonosne ubode, nesrećna žena bila je na kolenima, licem okrenuta ka njemu.

 

Ubio se u ćeliji

Nikolić je nožem povredio i troje radnika Centra za socijalni rad, a uz ogromne muke jedva su ga savladala dvojica komunalnih policajaca. On je od hapšenja do 30. decembra prošle godine bio u pritvoru Centralnog zatvora. Međutim, tog dana polomio je ogledalo u ćeliji i oštricom stakla prerezao sebi grkljan. Lekari Urgentnog centra borili su se za njegov život, ali je preminuo iste večeri.

*Foto: Privatna Arhiva

Dali mu čitulju: Roditelji i brat se oprostili od Nikolića

Porodica Marka Nikolića oprostila se od njega čituljom u novinama. Oni su napisali da je preminuo pod „nerazjašnjenim okolnostima“.

- Dana 30. decembra 2017. iznenada nas je napustio pod nerazjašnjenim okolnostima voljeni sin i brat. Oprosti nam što nismo umeli da ti pomognemo kada ti je bilo najteže. Počivaj u miru. Ostajemo u neizrecivoj tuzi i večitoj boli. Vole te tvoji mama, tata i brat - piše u čitulji koju je dala porodica.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top