Viši sud u Novom Sadu izrekao je meru bezbednosti obaveznog prishijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi Dušanki Božić (60) iz Sremskih Karlovaca zato što je 3. maja u stanu u kom su živele ubila svoju majku Nadu Jančić (85).

Dušanka je nakon svađe uzela štap za hodanje i stavila ga na vrat svoje majke Nade, nakon čega je nesrećna starica izdahunla, a kako su tokom suđenja utvrdili veštaci, uzrok smrti Jančićeve bilo je gušenje.

 

Sud je utvrdio da Božićeva usled duševne bolesti nije bila sposobna da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima. Ona će zbog toga biti upućena na lečenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde je već smeštena.

Ubistvo se, podsetimo, dogodilo proletos u stambenoj zgradi u Sremskim Karlovcima, u stanu u kom su majka i ćerka živele.

Zgrada u kojoj se dogodio zločin

*Foto: R.Gatel / RAS Srbija / Zgrada u kojoj se dogodio zločin

Dušanka je majku nakon svađe odgurnula, sela joj na grudi i štapom je ugušila, dok se u optužnici navodilo i da je nakon gušenja štapom Nadi na glavu stavila i jastuk, ali je na suđenju obrazloženo da su veštaci sudske medicine utvrdili da je ona preminula usled gušenja štapom.

Dušanka je, prema svedočenjima na sudu, sama pozvala policiju i rekla da je ubila majku, a njen DNK pronađen je na palici kojom je ubijena nesrećna starica.

 

"Nisam imala nameru da je ubijem"

Dušanka je tokom istrage ispričala da nije imala nameru da ubije majku, te da su svađale, a da ju je majka maltertirala i pretila joj da će je poslati na doživotno lečenje u Vršac.

Ona je takođe rekla da se ubistvo dogodilo u samoodbrani i da je sve nesrećni slučaj, te da je maltretiranje trpela najmanje pola godine.

U završnim rečima, koje su održane prošle nedelje, zamenik višeg javnog tužioca naglasio je da je Dušanka dobro poznaje društvene norme, te da je su veštaci utvrdili da je njen intelektualni nivo zadovoljavajući, a da je ona u odbrani minimizirala svoju odgovornost.

Odbrana je tražila da bude doneta mera da se Dušanka leči sa slobode, a osporili su i krivično delo, rekavši da ne može da se radi o ubistvu, već eventualno porodičnom nasilju sa smrtnih ishodom.

"Vernik sam, ubistvo je protiv moje prirode"

Dušanka je u završnoj reči rekla da je vernik i da je ubistvo protiv njene prirode, te da je majka kobnog dana od nje sakrila ključeve od stana, a da se ona samo branila.

Nakon donošenja ove odluke, sud je u obavezi i da svakih devet meseci proverava kakvo je Dušankino stanje, nakon čega može biti doneta odluka da ona obavezno lečenje nastavi na slobodi. Obe strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu, a zbog opasnosti da ponovi delo Dušanki je do pravosnažnosti rešenja i upućivanja na lečenje produžen pritvor.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top