BalkansPress

Dobro došli!

Nesrećna žena je početkom decembra rodila devojčicu koja je takođe obolela od ove zarazne bolesti zbog čega je zbrinuta na Dečjoj internoj klinici.

 

- Moja snaha je nedelju dana pogrešno lečena, lekar joj je dijagnostikovao alergiju, a imala je boginje. Da je odmah upućena u bolnicu mogla je da bude spašena - tvrdi Marina Ćerimović, svekrva dvadesetjednogodišnje Sabrine Marković koja je u ponedeljak preminula na niškojInfektivnoj klinici od upale pluća ka komplikacije malih boginja.

Nesrećna žena porodila se početkom decembra i rodila devojčicu koja je takođe obolela od ove zarazne bolesti zbog čega je zbrinuta na Dečjoj internoj klinici. Sabrina je iza sebe ostavila još jedno dete staro 14 meseci.

Očajna svekrva kaže da niko nije sumnjao da je Sabrina obolela od boginja sve dok joj se nisu pojavile ospe.

*Foto: Telegraf / Privatna arhiva / Marina Ćerimović 

Pre petnaestak dana počela je da kašlje i dobila je visoku temperaturu. Odmah je otišla kod lekara u obližnju ambulantu gde su joj prepisali injekcije. Posle pet dana po telu su joj se pojavile ospe, opet je otišla doktoru, a oni su joj kazali da je dobila alergiju. Meni je to bilo sumnjivo, i insistirala sam da joj se da uput za bolnicu. Kada smo otišli na Infektivnu kliniku, lekar nam je kazao: "Šta ste čekali, žena je u kritičnom stanju" – priča Marina.

 

Ona strahuje za zdravlje svog unučeta s obzirom na to da je tešku bolest dobilo u najranijem uzrastu.

- Beba je dobila boginje preko mleka jer je snaha dojila. Kazali su nam da nije u životnoj opasnosti, ali se svi mmogo plašimo za nju posle ovog što se desilo sa Sabrinom. Tražimo da, ukoliko ovde ne može da joj se pomogne, dete što pre bude upućeno u Beograd na dalje lečenje – naglašava zabrinuta žena.

*Foto: Telegraf/Privatna arhiva

Sabrinina jednoipomesečna devojčica za sada nije životno ugrožena.

- Dete ima težak oblik morbila, dijagnostikovana je i upala pluća, ali za sada je stabilno. Prima punu terapiju ali je u težem opštem stanju - saopštila je Emilija Golubović, direktor Dečje interne klinike.

Preminula porodilja sahranjena je danas u prisustvu mnogobrnojnih prijatelja i rodbine.

*Foto: Telegraf / Privatna arhiva / Rodbina preminule Sabrine Marković 

Zavod za medicinu rada u čijem je sastavu ambulanta u kojoj se Sabrina lečila, nije želeo da komentariše optužbe njene rodbine. Oni su saopštili samo da je ona lečena u skladu sa simptomima koje je pokazivala u trenutku kada se obratila lekaru.

 

"Podaci o zdravstvenom stanju pacijenata predstavljaju naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta, pa se oni mogu dati samo na zahtev suda ili porodice",  kaže se u saopštenju ove ustanove čije osoblje izražava najdublje saučešće zbog smrti porodilje.

*Foto: Telegraf / Privatna arhiva / Sabrina Marković 

Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje kaže da će nalaz porodilje i njene bebe u četvrtak biti upućen u Torlak radi definitivne potvrde da se radi o malim boginjama.

- Međutim, s obzirom na kliničku sliku, posebno na prisustvo tzv. koplikovih mrlja na sluznici usana preminule žene smatramo da je vrlo verovatno da se radi o morbilama - kazao je Veličković. Naglasio je da je Institut za javno zdravlje upozoravo još 2014. godine, kada je procenat vakcinisanih iznosio samo 44 odsto, da može doći do ovakve situacije.

- Tada se akumulirao broj nevakcinisanih koji su postali opasnost i za ostalu populaciju - zaključio je Veličković.

U Nišu je na bolničkom lečenju sa sumnjom na morbile 18 ljudi od kojih osmoro dece. Jedan tridesetsedmogodišnji muškarac ima upalu mozga kao komplikaciju boginja. Niko nije životno ugrožen.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top