BalkansPress

Dobro došli!

Krvna grupa Branka Berčeka mogla bi doneti obrt u slučajevima za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i ubistva Ivana Stambolića.

Kako navodi Politika, ukoliko bi ponovo bio otvoren sudski proces na koji je tačka stavljena pre više od decenije, to bi bila odluka bez presedana u pravnoj praksi Srbije. Ipak, “Politika” piše da je “malo verovatno da bi dokaz mogao da ospori sve što je do sada utvrđeno.

 

U tekstu ovog lista ističe se da postoji originalna lekarska potvrda na kojoj piše da je Berčekova krvna grupa AB plus, što je dokaz koji, kako navode, nije bio poznat tokom suđenja. 

Berček je ranije osuđen na ukupno 40 godina zatvora, kao osoba koja je pucala u Draškovića i kao direktni počinilac likvidacije Ivana Stambolića. 

“Politika” navodi da je sud odbio zahtev odbrane da se zbog pojave novih dokaza poništi ta presuda, a nakon čega je Apelacioni sud naložio Specijalnom sudu da ponovo razmotri mogućnost suđenja. 

Podatak o krvnoj grupi, kao nova činjenica, pojavio se u trenutku kada je Berček već 15 godina iza rešetaka, piše “Politika”. 

Oni ističu da je Berček na suđenju, koje je počelo 2004. godine, predlagao da sud proveri njegovu krvnu grupu. Osim toga, on je poricao da je pucao u Draškovića i tvrdio da krv nulte krvne grupe, koja je, uz bartune čestice, nađena na rukavicama navodnog atentatora, nije njegova. 

Sudsko veće kojim je tada predsedavao sudija Dragoljub Albijanić odbilo je da zatraži ovaj dokaz, ne smatrajući ga bitnim, piše “Politika”, nakon čega je “presuda doneta, Berček je proglašen krivim, a da nije utvrđena njegova krvna grupa”. 

 

Međutim, “Politika” ističe da je sud imao druge vrlo čvrste dokaze protiv Berčeka u slučaju "Budva", na osnovu kojih je nesumnjivo utvrđena njegova krivica, što je kasnije potvrđeno drugostepenom i trećestepenom sudskom odlukom. 

– U tom postupku je utvrđeno da Vuk Drašković ima nultu krvnu grupu, dok za Berčeka analize nisu rađene. On je u zatvoru Zabela zbog bolesti bio u bolnici, gde je urađena i provera krvne grupe. Ispostavilo se da je reč o AB plus. Međutim, u zatvoru je vrlo teško dobiti tu potvrdu u pisanom obliku i to je potrajalo godinama – rekao je za "Politiku" advokat Zora Dobričanin Nikodinović. 

U zahtevu kojim se traži novo suđenje navodi se i drugi razlog za ponavljanje postupka - izjava sudije Vrhovnog suda Milene Inić Drecun, koja je bila predsednik Veća u trećem stepenu. 

Odbrana je dostavila njenu izjavu medijima iz 2007. godine, kada je rekla da je tokom odlučivanja u ovom predmetu "dala ostavku na funkciju sudije Vrhovnog suda Srbije jer se sudi samo pretpostavkama, a ne utvrđivanjem materijalne istine". 

To, prema stavu odbrane, dodaje "Politika", znači da je trećestepena presuda doneta nezakonito. 

Na Vuka Draškovića pucano je 15. maja 2000. godine, dok je sedeo u dnevnoj sobi svoje kuće u Budvi.

(BalkansPress / Agencije)

Scroll to top