BalkansPress

Dobro došli!

Da li je Đurađ konačno otklonio nedoumicu i oko toga kako je Giška poginuo i ko ga je ubio?

- Posle 27 godina odlučio sam da ispričam pravu istinu o pogibiji mog komandantra Đorđa Božovića Giške na ratištu u Hrvatskoj. Ćutao sam dosad, ali mislim da je konačno došlo vreme da se kaže kako je nastradao. A prava istina je da su ga usred žestoke borbe, na ulazu u Gospić, ubile ustaše razarajućim dumdum metkom i da mi je umro na rukama. Priče da su ga likvidirali Srbi nemaju veze sa istinom - ovako svoju ispovest započinje Novosađanin Đurađ Fibišan.

 

Fibišan je bio saborac i blizak prijatelj Giške, a sada je odlučio da se priseti maja 1991. i Borova Sela, u kom se prvi put sreo sa komandantom.

*Foto: e-stock / Milos Rafailovic

- Tada sam se uverio u njegovu harizmu. Tako je počelo naše prijateljstvo i postali smo nerazdvojni. Giška je posle nekoliko meseci organizovao ekipu za Gospić. Tamo su već bili ratnici vojvode Radeta Čubrila. Dva autobusa puna dobrovoljaca krenula su iz Beograda 3. septembra 1991. godine.
- S nama je bio i Branislav Lainović Dugi - priseća se Đurađ.

 

On dodaje da je za dve nedelje provedene na ratištu komandant Srpske garde pokazao neviđenu hrabrost. Tako je bilo i kobnog 15. septembra, dan pre Giškinog 36. rođendana.

- Giška je pre podne bio kum na krštenju sabroca Zdravka u crkvi u Medaku. Potom se vratio pravo u borbu. Tog dana bili su žestoki okršaji na ulazu u Gospić. Sećam se da je vikao: "Idemo, idemo, za mnom". Trčao je ispred nas, odmakao nam je 20-30 metara, jedva sam ga stigao. Usledili su poslednji Giškini trenuci - priča Fibišan.

- Đorđe je odjednom poklekao, pao mi je na ruke, ispao mu je pištolj. Poslednje što mi je rekao bilo je: "Pogodiše me u leđa, osećam topli mlaz krvi". Ubrzo su došli saborci. Odneli smo ga u šator, gde nam je doktor saopštio da je Giška mrtav - kaže kroz suze Đurađ.

On ponavlja da su Božovića ubile ustaše.

- Pogođen je dumdum metkom. Metak je prošao kroz rebra s leve strane i izašao kroz leđa. Imao je ogromnu rupu. Nisu ga ubili Srbi, još jednom tvrdim.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top