Ratko Božović sociolog, pokušava da nam objasni šta u čoveku može da izazove toliki bes da unesreći porodice kolega sa kojima je do juče pio kafu.

Nebojša S. (30), programer, koji je danas u Ruzveltovoj ulici upao u svoju bivšu firmu sa oružjem i pucao u svoje kolege, od kojih je, kako se sumnja jednog i ubio, nesvakidašnji zločin je počinio, jer je navodno pred Novu godinu ostao bez posla.

 

On je, prema našim saznanjima pred kraj prošle godine dobio otkaz, a kako otkrivaju izvori, do toga je došlo jer se oko jednog posla nije složio sa kolegama.

- Bio je na zajedničkom projektu sa kolegama.  Važnom projektu. Na tom projektu se nije složio sa njima, te posao nije završen. Moralo je doći do razlaza - navodi naš izvor.

*Foto: Marko Jovanović / Zaposleni u Hitnoj pomoći nekoliko sati su bili na licu mesta gde je ukazivana i pomoć pojedinim kolegama 

Nakon što je dobio otkaz, Nebojša, koji je uvek nosio crnu garderobu, je u 2018. godinu ušao "bez parčeta hleba".

Njegova mirna i ćutljiva priroda zbog svega ovoga pretvorila se u bes. Ona je u njemu tinjala sve do danas, kada je više od dva meseca kasnije od otkaza eskalirala, i završila se tragično.

 

Sumnja se da je Nebojša uzeo pištolj i upao u firmu usred sastanka, kada je ubio kolegu Branka K. (31), ranio Marka F. dok je treći kolega Igor R. (42) povređen kada je skokom s prozora pokušao da se spasi.

*Foto: Tanjug / Dimitrije Goll / Šok i neverica prvog radnog dana u nedelji u firmi Privredni savetnik 

Nebojša je zatim otišao u svoj stan na Zvezdari i pokušao da se ubije. Lekari u Urgentnom centru mu se bore za život.

Ovaj momak je paradigma nesrećnih okolnosti

*Foto: Marko Jovanović / Stan u kojem je Nebojša pokušao da se ubije 

*Foto: Tanjug / Dimitrije Goll / Telo ubijenog kolege u kesi iznose iz firme u Ruzveltovoj ulici 

Koliko otkaz može da bude jak okidač za ovako nešto pričali smo sa sociologom Ratkom Božovićem. 

- To što je stalno nosio crnu garderobu, a bio ćutljiv i povučen znači da je non-stop bio crn i iznutra i spolja. Svaki dan kada čujem tako nešto, pitam se da li je više njih u ludnicama ili van njih. Ovaj mladić je definitivno paradigma tih nesrećnih okolnosti, ostao je bez posla i bez šanse da bude društveno biće, pa je svu svoju destruktivnu snagu uputio ka drugima i sebi.

- Ljudski život je postao jako jeftin. Nasilje je postalo svakodnevna pojava, dominantna dimenzija našeg društva. Šta je on mogao? Nezaposlen? Ipak, trebalo bi videti da li je kod njega preovladala bolest ili društvena bespomoćnost - smatra božović.

Nebojša S. nije imao kriminalni dosije, nije od ranije poznat policiji, ali, prema našim saznanjima, za pištolj nije imao dozvolu. 

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top