Na današnji dan pre tri godine srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta u blizini aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu a poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. Helikopter je inače bio poslat da doveze životno ugroženu bebu iz Novog Pazara i u trenutku pada vraćao se iz Raške.

 

Pad helikoptera izazvao je raspravu u javnosti jer je leteo iako su bili složeni meteorološki uslovi. Takođe, stručnjaci su smatrali da je helikopter trebalo da sleti na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, a postavljalo se i pitanje ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

*Foto: Zorana Jevtić

Beogradsko Više javno tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak a Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem. Inače, letelica je dva puta pokušala da sleti pre nego što je nestala, a poslednji udes sa ovako teškim posledicama, desio se 1996. godine.

Jedina presuda doneta je sedam meseci nakon pada, kada je Vojni disciplinski sud disciplinski kaznio general majora Ranka Živaka i brigadnog generala Predraga Bandića tako što im je zabranjeno napredovanje na dve i godinu dana.

 

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top