Petnaest godina nakon rušenja sedišta „zemunskog klana“ u Šilerovoj ulici, Kurir ekskluzivno otkriva kako je izgledalo ovo zloglasno zdanje u kojem su se godinama okupljali kriminalci, ali i pojedini političari!

Snimci i fotografije do kojih smo došli, a koji su nastali samo dan pre rušenja, pokazuju da je utvrđenje odakle su komandovali Dušan Spasojević Šiptar i Milorad Ulemek Legija bilo luksuzno uređeno, sa skupocenim nameštajem, pozlaćenim kvakama, umetničkim slikama, bazenom, a sve je bilo pokriveno video-nadzorom.

Galerija... Na zidovima bile okačene skupocene slike

*NA ZIDOVIMA BILE OKAČENE SKUPOCENE SLIKEFOTO: KURIR

Sve pršti od bogatstva... Dnevni boravak

*SVE PRŠTI OD BOGATSTVA... DNEVNI BORAVAK, FOTO: KURIR

 

Kamere na svakom ćošku... Najmodernija oprema u kući

*KAMERE NA SVAKOM ĆOŠKU... NAJMODERNIJA OPREMA U KUĆI FOTO: KURIR

 

Čitav prostor je inače obuhvatao tri kuće - dve su koristile vođe „zemunaca“ Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, a treća je bila gostinska.

Dvorište ograđeno visokom ogradom... Travnjak pod konac

*DVORIŠTE OGRAĐENO VISOKOM OGRADOM... TRAVNJAK POD KONACFOTO: KURIR

 

Zdanje u Šilerovoj izgrađeno je 1999. i, prema nekim procenama, sve je vredelo tadašnjih 8,5 miliona maraka. Stvari koje su se u njima nalazile retko su se mogle videti i na filmu. Tu su se nalazili olimpijski bazen sa mozaikom od retkog kamenja iz okeana, i to u obliku delfina, garniture od ponijeve dlake, parket od afričkog oraha, staklena bašta s retkim tropskim biljem...

Bilo je i noćnog kupanja... Bazen u dvorištu gde su se brčkali i državni funkcioneri

*BILO JE I NOĆNOG KUPANJA... BAZEN U DVORIŠTU GDE SU SE BRČKALI I DRŽAVNI FUNKCIONERI, FOTO: KURIR

 

Skup detalj... Mozaik delfina od retkog kamenja iz okeana

*SKUP DETALJ... MOZAIK DELFINA OD RETKOG KAMENJA IZ OKEANAFOTO: KURIR

Sve je bilo veoma skupo - od najsavremenijeg građevinskog materijala do pokućanstva i tehnike, koja je u to vreme bila poslednja tehnološka inovacija. Tako su čak i svi podovi u kućama imali podno grejanje, ali je posebno interesantno da je navodno i deo dvorišta grejan na ovaj način, što je retkost i u današnje vreme.

Mesto za uživanje... Oaza u Šilerovoj

*MESTO ZA UŽIVANJE... OAZA U ŠILEROVOJ, FOTO: KURIR

 

Javna je tajna da su se u sedištu „zemunaca“ godinama okupljali svi viđeniji kriminalci, estrada, ali i političari, od kojih je, kako se tvrdi, najčešće navraćao Čedomir Jovanović. Inače, objekti u Šilerovoj srušeni su 2003, a odluka o tome doneta je samo dan nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, za šta su osuđeni vođe i članovi ovog klana, među kojima i pripadnici JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović. Upućeni tvrde da je Šilerova srušena da bi se sakrili dokazi o tome koji su sve političari bili gosti zloglasnih kriminalaca.

Epilog

ŠIPTAR URLAO ZBOG RUŠENJA

Prema sudskom svedočenju svedoka-saradnika, Dušan Spasojević Šiptar, koji se u vreme rušenja njegove kuće u Šilerovoj nalazio u bekstvu, nekontrolisano je urlao kada je sve to video na televiziji. Zanimljivo je da su udovice Spasojevića i Lukovića tužile državu zbog rušenja kuće i tražile odštetu od osam i po miliona evra. Plac na kojem se nalazila kuća oduzela je država.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top